Προσχέδιο συμφωνίας για την Λιβύη - Προθεσμία ζήτησε ο Χαφτάρ

Προσχέδιο συμφωνίας για την Λιβύη - Προθεσμία ζήτησε ο Χαφτάρ

Περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη ζήτησε ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα δηλώσεις των Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ενώ παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δέσμευση των αντιμαχόμενων πλευρών να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίαςΒ άνευ προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti το προσχέδιο προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης. Επιπλέον, θα καθοριστεί «γραμμής επικοινωνίας» που θα διασφαλίζει την κατάπαυσης του πυρός από δεκαμελή επιτροπή, της οποία τα μέλη θα επιλέξουν οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες για την Λιβύη που διεξάγονται στην Μόσχα, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν με τους Λίβυους εκπρόσωπους το κείμενο της συμφωνίας, με τον Σεργκέι Λαβρόφ, να ενημερώνει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, έως αύριο το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει επί της συμφωνίας.

Ερντογάν: Οι συνομιλίες Μόσχας - Άγκυρας για τη Λιβύη βαίνουν καλώς

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οιΒ συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα μεταξύ των εμπολέμων πλευρών στη Μόσχα και οι οποίες διεξάγονται με την υποστήριξη Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα καταστεί μόνιμη.

Τουρκία και η Ρωσία, παρότι υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, εντούτοις έχουν απευθύνειΒ έκκληση στις δύο πλευρές να συνυπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία προκειμένου να τερματισθεί η εμφύλια σύρραξη και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διευθέτηση της λιβυκής κρίσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα,δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Διαβάστε ακόμα:

- Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Μόσχας - Άγκυρας για την εκεχειρία στη Λιβύη