Πρόκληση Τσελίκ: Να θυμάται ο Νίκος Αναστασιάδης το 1974

Πρόκληση Τσελίκ: Να θυμάται ο Νίκος Αναστασιάδης το 1974

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, καθώς επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη λέγοντας πως «Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του».

Με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσελίκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε «επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τούρκων».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Τσελίκ ανέφερε ότι «εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 1974 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα».

«Εδώ η ε/κ και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά», σημείωσε και συνέχισε:  «Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και τoυ ψευδοκράτους».

«Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση 'εισβολή'. Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου, και αναλόγως θα ληφθούν και αποφάσεις.

Μιλώντας στο Euronews και απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζήτησε από τους ομολόγους του και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε την Πέμπτη: «Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας».