Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Είμαστε ανοιχτοί σε δανεισμό των  Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Είμαστε ανοιχτοί σε δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Την πρόθεση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκφράζει με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «The Times» ο πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν

Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Κάμερον, που ανέλαβε πρόσφατα τη νέα του θέση, γράφει πως «τα τεχνουργήματα του οποίου απεικονίζουν τον πόλεμο και την αγάπη και αντικατοπτρίζουν την αλήθεια πως οι άνθρωποι πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για πράξεις μεγάλης καλοσύνης και φρικτής βαρβαρότητας μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια δύο εκατομμυρίων ετών. Γι'αυτό μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός όταν δημιουργήθηκε ως το πρώτο εθνικό δημόσιο μουσείο του κόσμου το 1753 και αυτός ο σκοπός παραμένει μέχρι σήμερα. Ήταν προϊόν λιγότερο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (η οποία δημιουργήθηκε κυρίως τον επόμενο αιώνα) και περισσότερο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».  

«Είμαστε απλά ένα μουσείο. Δεν μπορούμε να λύσουμε τις αντιθέσεις. Όμως, μπορούμε να κάνουμε ότι κάναμε πάντα: να μορφώνουμε, να ενημερώνουμε με και να συμμετέχουμε. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με εμπιστοσύνη. Βέβαια, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαιώμα να υπάρχουμε, το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021. Φυσικά, υπάρχουν εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατάμε. Ούτε αυτό είναι νέο. Ο Λόρδος Βύρων πίστευε ότι τα "Ελγίνεια Μάρμαρα" θα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα», σημειώνει ο Όσμπορν.

«Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοικτοί στο να δανείσουμε τα εκθέματά μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους, κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως «ούτε ντρεπόμαστε ούτε είμαστε σε αμυντική θέση. Εδώ και περίπου τρεις αιώνες, παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρα στη Γη όπου μπορεί κάποιος να δει μαζί όλους τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου».