Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» στο πράσινο πιστοποιητικό για μετακινήσεις χωρίς περιορισμούς

Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» στο πράσινο πιστοποιητικό για μετακινήσεις χωρίς περιορισμούς

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για «πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο θα διασφαλίζει την «ελεύθερη» κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» - αντί για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όπως προτείνεται από την Επιτροπή - θα πρέπει να ισχύει μόνο για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή ότι έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή ότι έχει αναρρώσει από τον υιό. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελoύν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους υπέρ έναντι 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία διεξήχθη την Τετάρτη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη το πρωί. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Χωρίς επιπλέον περιορισμούς ταξιδιού και δωρεάν τεστ COVID-19

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή δοκιμές, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολική, προσιτή, έγκαιρη και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ COVID».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς στα ταξίδια τους, όπως καραντίνα, αυτό-απομόνωση ή διαγνωστικά τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και για οικονομικούς λόγους, τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν διαγνωστικά τεστ».

Τα πιστοποιητικά θα επαληθεύονται για τη αποτροπή απάτης και πλαστογραφίας, ωστόσο τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν σε κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Φον Ντερ Λάιεν: Θα υποστηρίξουμε μια ταχεία ολοκλήρωση των συζητήσεων για το Πράσινο Πιστοποιητικό

Η Κομισιόν καλωσορίζει τη διαπραγματευτική θέση του ΕΚ σχετικά με το Πράσινο Πιστοποιητικό ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κριστιάν Βίγκαν επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το Πράσινο Πιστοποιητικό τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά την υιοθέτηση από το ΕΚ της διαπραγματευτικής του θέσης. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέσης του για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.

Τώρα οι διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική προεδρία μπορούν να ξεκινήσουν.

Θα υποστηρίξουμε και θα διευκολύνουμε μία ταχεία ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των κοινωνιών μας πρέπει να γίνει με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών».