ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικές θεραπείες για τον κορονοϊό

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικές θεραπείες για τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποβάθμισε σήμερα τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης περί ανακάλυψης φαρμάκων για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στην Κίνα και έχει διαδοθεί σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες.

Ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης ανέφερε πως ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ βρήκε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, ενώ το βρετανικό Sky News μετέδωσε πως ερευνητές είχαν μια «σημαντική επιτυχία» στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Ζασάρεβιτς δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του 2019-nCoV».

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως θα χρειασθούν 8 έως 10 μήνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Σήμερα η διαδικασία της ανάπτυξης ενός εμβολίου δεν είναι μια σύντομη χρονική περίοδος. Ένα εμβόλιο αναπτύσσεται για τουλάχιστον οκτώ με δέκα μήνες, αυτό είναι μόνο το αρχικό στάδιο χωρίς τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο Μουράσκο.

Κίνα: Σημαντική πρόοδος κατά του κορονοϊού 

Νωρίτερα, το κινεζικό ειδησεογραφικό δίκτυο CGTN ανέφερε πως η επιστημονική ομάδα υπό την κορυφαία επιδημιολόγο Li Lanjuan, του Zhejiang University, οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για τον νέο κορονοϊό στην Ουχάν της Κίνα, εντόπισαν δύο διαφορετικής κατηγορίας φάρμακα τα οποία φέρονται να αμβλύνουν τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα προκαταρκτικά πειράματα που διεξήχθησαν σε δείγματα στο δοκιμαστικό σωλήνα εργαστηρίου ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή του νέου κορονοϊού, ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί αν υπήρξε και επιτυχής θεραπεία ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, οι προκαταρκτικές δοκιμές έδειξαν ότι δύο φάρμακα, τα Abidol και Darunavir, μπορούν να αναστείλουν τον ιό σε κυτταρικά πειράματα, σύμφωνα με την Li. 

Σύμφωνα με το κινεζικό δημοσίευμα, η ερευνητική ομάδα της Li Lanjuan ανέφερε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Στους 490 οι νεκροί

Στους 490 αυξήθηκε το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονoϊός στην Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να είναι πλέον 24.324.

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

AP Photo/Vincent Yu