7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

ΠΟΥ: Απίθανο ο ιός να προήλθε απο εργαστήριο - Άγνωστος παραμένει ο ξενιστής

ΠΟΥ: Απίθανο ο ιός να προήλθε απο εργαστήριο - Άγνωστος παραμένει ο ξενιστής
AP Photo/Ng Han Guan

Οι έρευνες της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ουχάν αποκάλυψαν νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξαν δραματικά την εικόνα της πανδημίας. Αυτή ήταν η ουσία της ενημέρωσης από τα μέλη της ομάδας των ειδικών του ΠΟΥ, που αναζητούν εδώ και έναν μήνα στοιχεία για την προέλευση της Covid-19 στην κινεζική πόλη, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Λιανγκ Ουανγκ είπε ότι μέχρι τώρα πορίσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ από την Ουχάν, δείχνουν ότι, ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 μπορεί να προήλθε από ζωονοσογόνα στελέχη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί το ζώο - ξενιστής.

«Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι για μετάδοση, αλλά δείγματα κορονοϊού που βρέθηκαν σε αυτά τα είδη δεν είναι πανομοιότυπα με το Sars-Cov-2» είπε. «Η υψηλή ευαισθησία των βιζόν και των γατών στον Sars-Cov-2 υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα ζώα που χρησιμεύουν ως ξενιστές, αλλά η έρευνα είναι ανεπαρκής» πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για εξάρσεις κρουσμάτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την Covid-19 πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν.

«Η έρευνα του ΠΟΥ αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της επιδημίας Covid-19», παραδέχτηκε ο Εμπαρέκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, το πιο πιθανό μονοπάτι για την Covid-19 ήταν το πέρασμα σε ανθρώπους από ένα ενδιάμεσο είδος. "Η υπόθεση ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του εμπορίου κατεψυγμένων προϊόντων ψυχρής αλυσίδας είναι επίσης δυνατή", πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά την υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο θεωρείται εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας του οργανισμού, ξεκαθάρισε ο Εμπαρέκ.

Αυτό που ο ίδιος προτείνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των ερευνών, είναι η ανάλυση νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τράπεζες αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παλαιότερων περιπτώσεων στην Κίνα.

Πιθανή η μετάδοση μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας, λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε αργότερα ότι μια πιθανότητα είναι ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση. Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.

Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο» ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Εμπάρεκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ο Εμπάρεκ είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Η πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο -ένα άλλο σενάριο- είναι υπερβολικά απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ. Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της COVID-19.