Πελόζι: Δεν θα μας εκφοβίσει η Ρωσία

Πελόζι: Δεν θα μας εκφοβίσει η Ρωσία

Η Νάνσι Πελόζι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να βοηθούν την Ουκρανία με τον φόβο ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση της Ρωσίας. Η Πελόζι είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αμερικανίδα πολιτικός που επισκέφτηκε τη χώρα μετά την εισβολή των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία μετά την επίσκεψή της, ρωτήθηκε για το αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον κίνδυνο η υποστήριξή τους να προκαλέσει τη ρωσική αντίδραση. H πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω για τον εαυτό μου, μην σας εκφοβίζουν οι νταήδες», είπε.

«Φρένο» στον δικτάτορα του Κρεμλίνου

Ο Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι η διαμάχη αφορά πρώτα και κύρια την Ουκρανία, αλλά όχι μόνο. Επιπλέον, έκανε λόγο για «δικτάτορα στο Κρεμλίνο» που κάνει πόλεμο σαν να βρισκόταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προχωρώντας σε «μαζική εισβολή στον γείτονά του και πρέπει να σταματήσει». «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη για να σταματήσει αυτό», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής Τζιμ ΜακΓκόβερν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής κανόνων της Βουλής και είναι μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε: «Το ερώτημα είναι αν ο κόσμος θα τον αναγκάσει να λογοδοτήσει.

Έχει ξεπεράσει πολλά όρια, έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, έχει βάλει στο στόχαστρο νοσοκομεία, έχει εμπλακεί σε μαζικές δολοφονίες που έχουν τεκμηριωθεί. Το ερώτημα που πρέπει επίσης να τεθεί είναι αν θα τον αναγκάσουμε να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου. Γιατί αν δεν το κάνουμε, αυξάνεται η πιθανότητα να κάνει αυτός ή κάποιος άλλος το ίδιο πράγμα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πελόζι έλαβε το μετάλλιο της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ζελένσκι για το έργο της να ενισχύσει τους δεσμούς Ουκρανίας - Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέντευξη Τύπου η Πελόζι υπογράμμισε ότι ο Ζελένσκι έχει επιδείξει θάρρος και τον επαίνεσε, κάνοντας μνεία στις ηγετικές τους ικανότητες.

«Είμαστε περήφανοι για τα 13,6 δισ. δολ. που μόλις στείλαμε» για βοήθεια στην Ουκρανία, πρόσθεσε η Πελόζι. Επανέλαβε επίσης ότι μια συμφωνία δανεισμού θα αφορά την Ανατολική Ευρώπη στο σύνολό της και όχι μόνο την Ουκρανία.