Παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Ουγγαρία έως την 1η Μαρτίου

Παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Ουγγαρία έως την 1η Μαρτίου

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το μερικό lockdown, που βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου, μέχρι και την 1η Μαρτίου.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας, ο οποίος τόνισε ότι η όποια χαλάρωση των μέτρων τώρα θα οδηγούσε αργότερα σε ένα αυστηρότερο lockdown και η χώρα μπορεί να ξεκινήσει την άρση των περιορισμών αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί ραγδαία ή αν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

"Τα μέτρα που ελήφθησαν τον Νοέμβριο έχουν βοηθήσει να επιβραδυνθεί (ο ρυθμός μόλυνσης) και να κρατηθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Οι ειδικοί λένε ότι, απόντος ενός εμβολίου, κάθε χαλάρωση θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα και σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα αργότερα", είπε.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Ουγγαρία και περιλαμβάνουν την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και των εστιατορίων, επρόκειτο να λήξουν την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Γκούλιας επισήμανε επιπλέον ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει κατά 90 ημέρες την ισχύ των έκτακτων κυβερνητικών εξουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία έχει έως σήμερα εμβολιάσει 161.215 ανθρώπους με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Ο Γκούλιας διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που φθάνουν μέσω της διαδικασίας προμηθειών της ΕΕ δεν επαρκούν για την επίτευξη μαζικού εμβολιασμού.

Ο προσωπάρχης του Πρωθυπουργού τόνισε επίσης ότι η Ουγγαρία, η οποία την περασμένη εβδομάδα έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό Sputnik V, θα λάβει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων.

Η ουγγρική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να ανοίξει την οικονομία της χώρας το συντομότερο δυνατό καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας βύθισε τη χώρα στη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ουγγαρία, με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 363.450 κρούσματα κορονοϊού και 12.291 θανάτους από την covid-19.