Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στην Βουλή και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), καθώς θα οριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει την Βόρεια Μακεδονία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

Βάσει τηςΒ ισχύουσας νομοθεσίας, η παραίτηση του πρωθυπουργού θα έπρεπε να λάβει χώρα 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή ως τις 3 Ιανουαρίου.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον Πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, σχετική εντολή για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.

Ο Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόκειται αργότερα σήμερα να παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής την σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μέχριΒ τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση πρόκειται να αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Όλιβερ Σπάσοφσκι αναμένεται αργά το βράδυ πως θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ