Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια: Διεθνής τηλεσύνοδος για τη συγκέντρωση χρημάτων

Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια: Διεθνής τηλεσύνοδος για τη συγκέντρωση χρημάτων

Ηγέτες από όλον τον κόσμο αναμένεται να διαθέσουν σήμερα δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση εμβολιασμών σε μία σύνοδο που έχει στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον 7,4 δισ. δολάρια.

Στην τηλεσύνοδο, με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, θα συμμετέχουν ηγέτες και εκπρόσωποι τουλάχιστον 50 χωρών καθώς και επικεφαλής ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi), που θα τα χρησιμοποιήσει για να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια παιδιά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου μέχρι το 2025.

Η Gavi δημιουργήθηκε το 1999 από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Gavi προσφέρει ιατρικές προμήθειες πρώτης ανάγκης και καταβάλλει προσπάθειες για να αυξηθούν παγκοσμίως οι πρωτοβουλίες για την διεξαγωγή τεστ και την ιχνηλάτηση του Covid-19.

Διασφαλίζοντας ότι οι πληθυσμοί είναι εμβολιασμένοι για ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και ο τύφος μειώνεται η πίεση στα συστήματα υγείας των φτωχότερων χωρών, που ήδη πιέζονται λόγω του κορονοϊού.

Οι ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι οι πλουσιότερες χώρες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νέα κύματα του Covid-19 αν ο ιός εξαπλωθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο ΠΟΥ, η UNICEF και η Gavi κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η πανδημία διακόπτει τους τακτικούς εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο.

«Κινδυνεύουμε να δούμε την ακύρωση ιστορικών προόδων στην παγκόσμια υγεία με τον Covid-19 να προκαλεί τεράστια διαταραχή στα προγράμματα εμβολιασμού παγκοσμίως» δήλωσε ο CEO της Gavi. «Είμαστε αντιμέτωποι με την πολύ πραγματική πιθανότητα να επανακάμψουν ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και ο κίτρινος πυρετός, θέτοντας σε κίνδυνο τους πάντες».

Στη σημερινή σύνοδο θα μιλήσει και ο Μπιλ Γκέιτς.