Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:  Στο Δικαστήριο της ΕΕ πρέπει να απευθυνθούν Ουγγαρία - Πολωνία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο Δικαστήριο της ΕΕ πρέπει να απευθυνθούν Ουγγαρία - Πολωνία

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στραφούν η Ουγγαρία και η Πολωνία, για να εξετάσει το Δικαστήριο τη σύνδεση της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με το το βέτο που έχουν ασκήσει οι δύο χώρες στη διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης.

Η προτροπή της προέδρου της Κομισιόν είναι μία από τις λύσεις που εξετάζουν ανεπισήμως ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να τερματιστεί το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα βέτο των δύο αυτών χωρών. 

«Εδώ μιλάμε για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου που απειλούν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μόνο γι΄ αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθώ οποιονδήποτε στην Ευρώπη που θα είχε αντίρρηση σε αυτήν την αρχή», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Όμως, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που είναι υπόλογες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συστηματική παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του Τύπου των δικαιωμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις χώρες τους προφανώς φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους από τους οποίους πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούνται.

«Όποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο. Μπορεί να πάει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιτρέψει στους νέους κανόνες να δοκιμασθούν εκεί», είπε.

«Αυτός είναι ο χώρος επίλυσης διαφορών σχετικά με νομικά κείμενα και όχι δεν γίνεται εις βάρος εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που περιμένουν επειγόντως την βοήθειά μας».