Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:26
Τελευταία ενημέρωση: 19:28

-A +A

Ουρές και αυξημένη συμμετοχή στις βρετανικές κάλπες

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:26
Τελευταία ενημέρωση: 19:28
Ουρές και αυξημένη συμμετοχή στις βρετανικές κάλπες
-A +A

Με σημαντική προσέλευση συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στη Βρετανία για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, σε μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας, καθώς το κεφάλαιο Brexit παραμένει το μεγάλο διακύβευμα

Ανάμεσα στα 4,000 συνολικά εκλογικά κέντρα, έχουν αναφερθεί ουρές και αναμονή μέχρι μίας ώρας κυρίως στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που ήθελαν το ποσοστό συμμετοχής να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αυξημένη συμμετοχή οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκοτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. 

Οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν ήδη στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια ''Αξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα. 

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 10.00 το βράδυ, οπότε αναμένεται το αποτέλεσμα του Exit Poll, που θα δώσει την πρώτη εικόνα, προβλέποντας ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, των πρώτων που γίνονται Δεκέμβριο μετά το 1923. 

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Την ίδια ώρα η στερλίνα βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο με τους επενδυτές να ποντάρουν στο σενάριο που λέει ότι η κάλπη θα δείξει ξεκάθαρη αυτοδυναμία για τους Τόρις και στήριξη στη συμφωνία Τζόνσον για συντεταγμένη αποχώρηση από την Ε.Ε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα