8ος χρόνος, ημέρα 2432η
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Ουκρανία: Έχουν αποχωρήσει άμαχοι και τραυματίες από το Αζοφστάλ σύμφωνα με το Τάγμα Αζόφ

Ουκρανία: Έχουν αποχωρήσει άμαχοι και τραυματίες από το Αζοφστάλ σύμφωνα με το Τάγμα Αζόφ

Ο διοικητής του Τάγματος Αζόφ δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι άμαχοι και βαριά τραυματισμένοι μαχητές είχαν αποχωρήσει από το Αζοφστάλ, χωρίς να δώσει καμία άλλη ένδειξη για την τύχη των υπολοίπων υπερασπιστών της.

«Έχουμε τονίσει συνεχώς τις τρεις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για εμάς: πολίτες, τραυματίες και νεκρούς», είπε ο αντισυνταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο, σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram.

«Οι άμαχοι έχουν αποχωρήσει. Οι βαριά τραυματίες έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια και αποχώρησαν, για να γίνουν αντάλλαγμα αργότερα και να παραδοθούν σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία», είπε ο Προκοπένκο.

Η Ουκρανία διέταξε τη φρουρά της στη Μαριούπολη να αποσυρθεί τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε έχει δώσει λίγες λεπτομέρειες για την προσπάθεια διάσωσης μαχητών από το χαλυβουργείο.

Ο Προκοπένκο είπε ότι η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών από το Aζοφστάλ ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον, οι συγγενείς και η Ουκρανία θα μπορέσουν να θάψουν τους στρατιώτες τους με τιμή», είπε.

Η Ρωσία χρειάζεται τη Μαριούπολη, ένα από τα κύρια θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας, για να εδραιώσει τον έλεγχο της γης που έχει καταλάβει κατά μήκος της ακτής, φτάνοντας μέχρι δυτικά μέχρι την προσαρτημένη Κριμαία.

Πηγή: Reuters