Ουκρανία: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα για Ρώσους 16-60 ετών

Ουκρανία: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα για Ρώσους 16-60 ετών

Την είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο πολίτη ηλικίας 16-60 ετών απαγορεύει από σήμερα η Ουκρανία, σύμφωνα με απόφαση του Πέτρο Ποροσένκο, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να διευκρινίζει πως ο «περιορισμός» αυτός θα εφαρμόζεται «πλην ανθρωπιστικών λόγων που καθορίζονται σαφώς στις οδηγίες».

«Από σήμερα, η είσοδος ξένων πολιτών στην Ουκρανία περιορίζεται, κυρίως Ρώσων πολιτών, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε αρρενες Ρώσους πολίτες ηλικίας 16 έως 60», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Πέντρο Τσιγκικάλ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τις «βάρβαρες κινήσεις της κυβέρνησης» της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για ένα «πλήρως δυσλειτουργικό» ουκρανικό κράτος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να απαγορεύσει στους Ουκρανούς άνδρες να εισέρχονται στη χώρα ως αντίποινα για μια ευρεία απαγόρευση εισόδου που επέβαλε η Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής Φραντς Κλίντσεβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας παρουσίασε φωτογραφίες σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News, που, όπως υποστήριξε, δείχνουν ρωσικά τανκ κοντά στη συνοριακή γραμμή Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Η συνάθροιση των ρωσικών τεθωρακισμένων έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο Ποροσένκο.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα υπό το φόβο μίας πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, μετά την αιχμαλωσία τριών πλοίων από το ρωσικό στόλο στον Πορθμό του Κερτς.

Φωτογραφία: AP