Οργή ειδικών για την παράκαμψη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης από τον Τραμπ

Οργή ειδικών για την παράκαμψη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης από τον Τραμπ

Η νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ που παρακάμπτει τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τον συλλογή βασικών πληροφοριών αναφορικά με τον κορονοϊο προκαλεί οργή μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τα νοσοκομεία υποχρεούνται τώρα να υποβάλλουν απευθείας αναφορά στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσίας (HHS) σχετικά με τον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που κάθε μονάδα θεραπεύει, τα διαθέσιμα κρεβάτια, τους αναπνευστήρες και άλλα δεδομένα.

Μέχρι τώρα την ευθύνη αυτή είχε το CDC το οποίο συλλέγει αυτές τις πληροφορίες και τα δεδομένα από την αρχή της πανδημίας στο Εθνικό Δίκτυο Ασφάλειας Υγείας (NHSN). 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νέα προσέγγιση θα βελτιώσει τόσο τη συλλογή δεδομένων για τους ασθενείς όσο και θα τις προσπάθειες παρακολούθησης. Ωστόσο οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτή η κίνηση 

θα βλάψει την ποιότητα των πληροφοριών. Ανησυχούν επίσης ότι η κίνηση είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας να παραμεριστεί το CDC σε μια εποχή που ο Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να εκτρέψει την ευθύνη για την απάντηση της κυβέρνησής του στην πανδημία.

"Η συλλογή ιατρικών στοιχείων χωρίς την επίβλεψη των ειδικών στον τομέα της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να αποδυναμώσει σοβαρά την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων δημιουργώντας μια νέα πρόκληση στην αντιμετώπιση της πανδημίας", δήλωσε ο Τόμας Φαιλ, πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

Αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι η αλλαγή είναι μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος αναφοράς, επειδή η βάση δεδομένων CDC ήταν πολύ αποκεντρωμένη και ξεπερασμένη.