Οι ΗΠΑ ζητούν από το Γιβραλτάρ τη «σύλληψη» του ιρανικού τάνκερ

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Γιβραλτάρ τη «σύλληψη» του ιρανικού τάνκερ

Σε διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ιρανικού τανκερ Grace 1, αφού λίγη ώρα πριν απελευθερωθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ, επείγον αίτημα του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης μπλόκαρε την διαδικασία.

Όλα ξεκίνησαν όταν σήμερα το πρωί οι δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ έδωσαν το "πράσινο φως" να απελευθερωθεί το ιρανικό τάνκερ το οποίο «συνελήφθη» στις αρχές Ιουλίου από το Βρετανικό πολεμικό ναυτικό με την κατηγορία του λαθρεμπορίου πετρελαίου προς τη Συρία. Όμως το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης "ζήτησε από τις αρχές της βρετανικής κτήσης να τους παραδώσουν το δεξαμενόπλοιο" όπως αναφέρει η εφημερίδα Gibraltar Chronicle η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την ιστορία.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο νομικός συλλογισμός στη βάση του οποίου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν το παραπάνω αίτημα, αυτό αναμένεται να εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο του Γιβραλτάρ σε λίγες ώρες (17:00 ώρα Ελλάδας).

Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι ότι το Γιβραλτάρ επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος και τρεις αξιωματικοί του τάνκερ είναι ήδη ελεύθεροι.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη υπήρξε η είδηση από ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι το τάνκερ θα απελευθερωνόταν το συντομότερο δυνατόν μετά από συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών για να μεταφέρει το τάνκερ σε άλλη χώρα (πλην της Συρίας) το φορτίο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής επίσημο σχόλιο για το θέμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται εν εξελίξει ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα στις Βρετανικές και τις Αμερικανικές αρχές το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει το Grace 1 στην "αγκαλιά" της Ουάσιγκτον.

Γιάννης Μαντζίκος