Οι ΗΠΑ δείχνουν στην Τουρκία την «πόρτα της εξόδου» για τα F-35

Οι ΗΠΑ δείχνουν στην Τουρκία την «πόρτα της εξόδου» για τα F-35

Αντιμέτωπη με την «έξοδό» της από το αμερικανικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκεται η Τουρκία, εάν προχωρήσει στην παραλαβή του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Πενταγώνου που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, παρόλο που η Τουρκία είναι «σημαντικό εταίρος» του προγράμματος των F-35 έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,25 δισ. δολάρια από όταν ξεκίνησε η φάση εξέλιξής τους το 2012, «η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μίας εκ των 8 χωρών του προγράμματος, εάν αγοράσει τους S-400».

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημοσίως πως έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια των S-400 με αρχική ημερομηνία παράδοσης τον Ιούλιο του 2019.

Πέρα από την αγορά των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin από την Τουρκία, δέκα τουρκικές εταιρείες έχει συμφωνηθεί να παράγουν περίπου εξαρτήματα αξίας 12 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εργαλεία προσγείωσης. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Bloomberg, για ορισμένα εξαρτήματα, όπως η οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα κατασκευής τους.

Ωστόσο, το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 είναι σχεδιασμένο ώστε να καταρρίπτει αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη σε υψόμετρα μεγαλύτερα από ό,τι παλαιότερα, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω λαμβάνοντας γνώση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν τα F-35, ακριβώς για να αποφεύγουν παρόμοια συστήματα.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα του επιθυμούσε να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον. Ανέφερε ακόμα ότι η «συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί και δεν γίνεται να ακυρωθεί». Ωστόσο ο ίδιος είχε προσθέσει πως «χρειάζομαι περισσότερα όμως και προτιμώ να αγοράσω από τους συμμάχους μου».

Στην έκθεση του Πενταγώνου σημειώνεται ότι το Κογκρέσο αναγνώρισε τη θέση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα έχει «απογοητευτεί από την παρατεταμένη δεκαετή έρευνα για να αγοράσει ένα (καλό) σύστημα αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας».

Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την Τουρκία από τα σχέδια για την αγορά του S-400, η ??κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα εναλλακτικό πακέτο για να προσφέρει στην Τουρκία ένα ισχυρό, ικανό, συμβατό με το ΝΑΤΟ σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας που απαιτεί υποστήριξη από το Κογκρέσο», αναφέρει η έκθεση.