Οι έξι άξονες της κοινής ατζέντας - Πανδημία, ανάκαμψη, εμπόριο και φορολογία, κεντρικά ζητήματα
Κοινό ανακοινωθέν G7

Οι έξι άξονες της κοινής ατζέντας - Πανδημία, ανάκαμψη, εμπόριο και φορολογία, κεντρικά ζητήματα

Εξι βασικά σημεία εμπεριέχονται στην κοινή ατζέντα των G7 για παγκόσμια δράση, όπως αυτά περιγράφονται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου.

Στο ανακοινωθέν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών δεσμεύονται να «νικήσουν» τον κορονοϊό, να αναζωογονήσουν τις οικονομίες του προωθώντας σχέδια ανάκαμψης αλλά και να υποστηρίξουν την «πράσινη επανάσταση» που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για ένα  μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα.  

Αναλυτικά στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρονται τα εξής:

«Εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά, συναντηθήκαμε στην Κορνουάλη στις 11-13 Ιουνίου 2021, αποφασισμένοι να νικήσουμε την πανδημία COVID-19 και να ανακάμψουμε ισχυρότεροι.

Θυμηθήκαμε όλους όσους χάθηκαν από την πανδημία και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους προσπαθούν ακόμα να την ξεπεράσουν. Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα συνεργασίας και αποφασιστικότητάς τους, συγκεντρωθήκαμε ενωμένοι με βάση την αρχή που μας ένωσε αρχικά, ότι οι κοινές πεποιθήσεις και οι κοινές ευθύνες είναι το θεμέλιο της ηγεσίας και της ευημερίας.

Καθοδηγούμενοι από αυτό, τα διαρκή ιδεώδη μας ως ελεύθερες ανοιχτές κοινωνίες και δημοκρατίες και από τη δέσμευσή μας για πολυμερισμό, συμφωνήσαμε σε μια κοινή ατζέντα της G7 για παγκόσμια δράση:

1.Tον τερματισμό της πανδημίας και την προετοιμασία για το μέλλον, οδηγώντας μια εντατική διεθνή προσπάθεια, ξεκινώντας αμέσως, για τον εμβολιασμό του κόσμου, λαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα ασφαλή εμβόλια σε όσο το δυνατόν γρηγορότερα άτομα.

Οι δεσμεύσεις της G7 από την αρχή της πανδημίας για περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων συμφωνήσαμε την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά και εδώ στον κόλπο Κάρμπις, να παρέχουμε δηλαδή ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε τα κατάλληλα πλαίσια για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας ενάντια στις απειλές για την παγκόσμια υγεία μέσω: αύξησης και συντονισμού της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις ηπείρους. Bελτίωσης των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Yποστήριξης της επιστήμης σε μια αποστολή να συντομεύσει τον κύκλο για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, θεραπειών και δοκιμών από 300 σε 100 ημέρες.

2. Αναζωογόνηση των οικονομιών μας προωθώντας σχέδια ανάκαμψης που βασίζονται στη στήριξη των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε κινητοποιήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις οικονομίες μας για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, μετατοπίζοντας το επίκεντρο της στήριξής μας από την αντιμετώπιση κρίσεων στην προώθηση της ανάπτυξης στο μέλλον, με σχέδια που δημιουργούν θέσεις εργασίας, επενδύουν σε υποδομές, ωθούν την καινοτομία, υποστηρίζουν ανθρώπους έτσι ώστε να μην μένει πίσω κανένα μέρος ή άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή φύλου. 

Αυτό δεν συνέβη με τις προηγούμενες παγκόσμιες κρίσεις και είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική.

3. Εξασφάλιση της μελλοντικής μας ευημερία υποστηρίζοντας ένα πιο ελεύθερο, δίκαιο εμπόριο μέσα σε ένα μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. 

Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τα μελλοντικά σύνορα της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας, από τον κυβερνοχώρο έως το διάστημα, θα αυξήσουμε την ευημερία όλων των ανθρώπων, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες μας ως ανοιχτές κοινωνίες. 

Είμαστε πεπεισμένοι για το δυναμικό του τεχνολογικού μετασχηματισμού, για το κοινό καλό, σύμφωνα με τις κοινές μας αξίες.

4. Προστασία του πλανήτη μας υποστηρίζοντας μια «πράσινη επανάσταση» που δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές και επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασία στον 1,5 βαθμό. 

Δεσμευόμαστε για καθαρό μηδέν (σ.σ. αερίων του θερμοκηπίου) το αργότερο έως το 2050, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις συλλογικές εκπομπές μας κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών έως το 2030, αυξάνοντας και βελτιώνοντας τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα έως το 2025. Θα διατηρήσουμε ή θα προστατεύσουμε τουλάχιστον το 30% της γης και των ωκεανών μας έως το 2030. 

Αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να προστατεύουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

5.Ενίσχυση των συνεργασιών μας με άλλους σε όλο τον κόσμο. Θα αναπτύξουμε μια νέα εταιρική σχέση για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, μέσω της σταδιακής αλλαγής στην προσέγγισή μας για επενδύσεις σε υποδομές, μεταξύ άλλων μέσω πρωτοβουλιών για καθαρή και πράσινη ανάπτυξη.

Αύξηση της υποστήριξης από το ΔΝΤ για χώρες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

6.Να αγκαλιάσουμε τις αξίες μας ως ένας θεσμός με στόχο την επιτυχία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Θα δρέψουμε τη δύναμη της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, του νόμου του δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να απαντήσουμε στα μεγαλύτερα ερωτήματα και να ξεπεράσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Θα το κάνουμε με τρόπο που θα σέβεται την ιδιωτικότητα και θα προωθεί την ισότητα, ειδικά την ισότητα των φύλων, περιλαμβανομένης της στήριξης του στόχου 40 εκατομμυρίων περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση με τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμύρια για την Παγκόσμια Συνεργασία για την Εκπαίδευση.

Θα αναζητήσουμε αυτή η ανοιχτή ατζέντα να γίνει σε συνεργασία με άλλες χώρες και εντός του συστήματος που βασίζεται στην πολυμέρεια. Συγκεκριμένα ανυπομονούμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας στην G20 και όλους τους σχετικούς Διεθνείς Οργανισμούς ώστε να διασφαλίσουμε ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο ελεύθερο, πιο δίκαιο και πιο ασφαλές μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Δείτε αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν των G7

pdf