Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά για το μέλλον της Ε.Ε. - Το ευρώ πρέπει να γίνει παγκόσμιο νόμισμα

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά για το μέλλον της Ε.Ε. - Το ευρώ πρέπει να γίνει παγκόσμιο νόμισμα

Την τέταρτη και τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει σήμερα στο Στρασβούργο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο Γιούνκερ θα μιλήσει για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα κάνει απολογισμό του έργου της Κομισιόν.

Ο 64χρονος Λουξεμβούργιος πολιτικός εξελέγη το 2014 στην ηγεσία της Κομισιόν ύστερα από μια νέα διαδικασία στις ευρωεκλογές, όπου ηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ήρθε πρώτο, και στη συνέχεια πήρε το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις ψήφους του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα προτείνει την ανάδειξη του ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ, ενώ θα τονίσει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους στις συνομιλίες ενόψει του Brexit. 

Εάν ο Γιούνκερ άφηνε να εννοηθεί πως οι θέσεις της ΕΕ αμβλύνονται, θα έστελνε «λάθος μήνυμα», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα απορρίψει το ενδεχόμενο αναβολής της προθεσμίας (29η Μαρτίου) προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «σκληρό Μπρέξιτ». 

Παράλληλα, ο Γιούνκερ θα εκφράσει την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε μια μέρα να προτείνει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο», ενώ θα προτείνει την επιβολή νέων, βαρύτατων προστίμων σε περιπτώσεις κατάχρησης των δεδομένων ψηφοφόρων στο πλαίσιο προσπαθειών για τον επηρεασμό της έκβασης εκλογικών διαδικασιών. 

Στην περσινή ομιλία του, ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε παρουσιάσει το όραμά του για την πιθανή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2025 και είχε υποβάλει έναν χάρτη πορείας για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση.

Η ομιλία εκείνη συνοδευόταν από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το εμπόριο, τον έλεγχο των επενδύσεων, την κυβερνοασφάλεια, τη βιομηχανία και τα δεδομένα. Σ'' αυτή τη βάση, οι ηγέτες των κρατών μελών συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας και καθόρισαν από κοινού το Θεματολόγιο των Ηγετών — τον κατάλογο με τα πλέον επιτακτικά ζητήματα και τις πιο πιεστικές προκλήσεις, που απαιτούν την εξεύρεση λύσεων πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019.

Στις 9 Μαΐου 2019, στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Σιμπίου της Ρουμανίας, οι ηγέτες των κρατών μελών αναμένεται να σηματοδοτήσουν το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας, ανανεώνοντας τη δέσμευσή τους για μια ΕΕ η οποία δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που είναι πράγματι σημαντικά για τους πολίτες.

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Σιμπίου ο Πρόεδρος θα υποβάλει προτάσεις ικανές να ωφελήσουν τους πολίτες και να ανοίξουν τον δρόμο για μια ευρεία συζήτηση κατά το διάστημα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ιστορικό

Η ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης σηματοδοτεί την έναρξη του διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος εργασίας της Επιτροπής. Η ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, που θεμελιώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, προβλέπεται στη συμφωνία-πλαίσιο του 2010 για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποστέλλουν δήλωση προθέσεων στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην προεδρία του Συμβουλίου, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες τις οποίες σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών. Μετά την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ακολουθεί συζήτηση στην Ολομέλεια με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρώτη ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης εκφωνήθηκε το 2010, μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι προετοιμασίες του Προέδρου κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης ξεκινούν τον Ιούλιο. Συγκεντρώνονται στοιχεία από ολόκληρη την Επιτροπή — τους επιτρόπους, τα ιδιαίτερα γραφεία τους, τους Γενικούς Διευθυντές και τους πρέσβεις της ΕΕ. Στη συνέχεια, στα τέλη Αυγούστου, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ πραγματοποιεί διήμερη συνάντηση με το Σώμα των επιτρόπων, για να εξεταστούν οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες του επόμενου έτους. Ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ, κατά τη σύνταξη της ομιλίας του, διαβουλεύεται επίσης εκτενώς με φορείς εκτός της Επιτροπής, συνομιλώντας με τους ηγέτες ολόκληρης της Ευρώπης και πέραν αυτής, με τη Διάσκεψη των Προέδρων και τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους πρέσβεις της ΕΕ και τους Μόνιμους Αντιπροσώπους, καθώς και με τις κυριότερες ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού.

AP Photo/Virginia Mayo