Ο Τραμπ απέλυσε τον Μπόλτον

Ο Τραμπ απέλυσε τον Μπόλτον

Τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον απέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω twitter. Οι δυο άνδρες είχαν εδώ και καιρό διαφορετικές απόψεις στο θέμα του Ιράν και του Αφγανιστάν. 

O τρίτος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κατά την προεδρία Τραμπ μετά τους Μάικλ Φλιν και Χέμπερτ ΜακΜάστερ είχε διαφωνίες εδώ και καιρό με τον Αμερικανό πρόεδρο. Στα μέσα Ιουλίου, ο Τραμπ είχε πει χαρακτηριστικά «αν τον άφηνα θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με ολόκληρο τον πλανήτη».

Οι διαφορές με τον Μπόλτον φάνηκαν ακόμα περισσότερο με αφορμή την συμφωνία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν η οποία ακυρώθηκε από τον Τραμπ. Πέραν αυτών, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στην Ιαπωνία τον Μάιο είχε δηλώσει ότι δεν έχει πρόβλημα με τις πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, την ώρα που ο Μπόλτον ζητούσε ακόμα πιο επιθετική πολιτική έναντι της Πιόνγιανγκ.

Μια από τις βασικές τους όμως διαφορές εντοπίζονταν στο θέμα του Ιράν, όπου παρά την αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία του 2015, ο Τραμπ φαίνεται πως είναι υπέρμαχος του διαλόγου με την Τεχεράνη, εν αντιθέσει με τον Μπόλτον ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιθυμούσαν ακόμα και πόλεμο.