Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πήραν τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ζαπορίζια, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι

Σε δήλωσή του, ο Γκρόσι γνωστοποίησε πως Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το ότι οι εργαζόμενοι στη μονάδα συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους, ενώ η ραδιενέργεια «παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα».

«Είναι κρίσιμο η ένοπλη σύγκρουση και οι δραστηριότητες στο έδαφος γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και οποιεσδήποτε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας να μην διακόπτουν ή να θέτουν σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις ή τους ανθρώπους που εργάζονται εντός και γύρω από αυτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκρόσι.

Ό ίδιος σημείωσε πως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές στη βιομηχανική εγκατάσταση, ενώ για τα αυξημένα επίπεδα  ραδιενέργειας που μετρήθηκαν αρχικά το σημείο, προ ημερών, που αποδόθηκαν στην κίνηση βαρέων στρατιωτικών οχημάτων στο έδαφος, είπε ότι ο Οργανισμός εκτιμά πως παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για το κοινό.

Νωρίτερα, την 1η Μαρτίου, η Ουκρανία ενημέρωσε τον ΙΑΕΑ ότι όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της παρέμειναν υπό τον έλεγχο του εθνικού φορέα εκμετάλλευσης. Σε μια ενημέρωση σήμερα το πρωί, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας (SNRIU) δήλωσε ότι διατηρεί επικοινωνίες με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας και ότι οι πυρηνικοί σταθμοί συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και διαθέτει τους έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας. 

Υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ουκρανοί πολίτες, νωρίτερα μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στο εργοστάσιο, ενώ υπήρχαν αναφορές το πρωί της Τετάρτης πως Ρώσοι αλεξιπτωτιστές με 20 ελικόπτερα είχαν πετάξει από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ,στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.