Ο πρόεδρος του Μεξικού «φλερτάρει» με τον λαϊκισμό της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος του Μεξικού «φλερτάρει» με τον λαϊκισμό της Βενεζουέλας

Του Γιάννη Μαντζίκου

Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος του Μεξικού, Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδορ συμπληρώσει ένα χρόνο στο αξίωμα του, δέχθηκε να ισχυρό χτύπημα καθώς ο μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών Κάρλος Ουρσούα υπέβαλε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για βαθιές διαφορές σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Οι επενδυτές είχαν εκφράσει ανησυχίες για την κατεύθυνση των πολιτικών του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, όταν ακύρωσε ένα μεγάλο πρότζεκτ κατασκευής αεροδρομίου, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του. Η μεξικανική κυβέρνηση έχει συγκρουστεί επίσης με επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι αντιπαρατίθεται με το λεγόμενο κεφάλαιο.

Η μεγαλύτερη πηγή έντασης ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν όμως η τύχη της Pemex, της προβληματικης κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας. Ο πρώην πια Υπουργός Οικονομικών σκόπευε να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους ύψους 100 δισ. Δολαρίων. Από την πλευρά του, ο Ομπραδορ βλέπει την κρατική εταιρεία πετρελαίου ως «μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας», αντιτίθεται στην πώληση της.

Οι ειδικοί φαίνεται να συντάσσονται με τον πρώην Υπουργό, καθώς σύμβουλοι ενέργειας θεωρούν ότι αν δεν εκκαθαριστεί η Pemex θα οδηγηθεί πιθανώς σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης και ενδεχομένως σε χρεοκοπία.

Ο Ομπραδορ από την πλευρά του, αντέδρασε άμεσα διορίζοντας τον μέχρι πρότινος υφυπουργό οικονομικών Αρτούρο Ερέρα ώστε να ηρεμήσει τις αγορές. Ο Ερέρα ο οποίος εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα και ήταν δεξί χέρι του προέδρου, κατά τη θητεία του στη Δημαρχία της πόλης του Μεξικο θεωρείται μεν τεχνοκράτης ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα έχει την μοίρα του προκατόχου του.

Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος του Μεξικού ο οποίος έδειξε μια διάθεση ρεαλισμού με περικοπές και προσπάθεια συγκράτησης των οικονομικών, στράφηκε στη συνέχεια εναντίον των ανεξάρτητων θεσμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά στις αυτόνομες περιφέρειες δίπλα στους εκλεγμένους επικεφαλείς διόρισε ένα κρατικό σύμβουλο επιφορτισμένο με την επίβλεψη του έργου, ενώ από την προσπάθεια του δεν ξέφυγε η εφημερίδα Proceso στην οποία θέλησε να διορίσει διευθυντή της αρεσκείας του.

Με αφορμή τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατο αφιέρωμα στο Μεξικό, οι Financial Times διερωτήθηκαν για τον ποιον δρόμο τελικά θα διαλέξει ο Ομπραδορ, αυτόν του Ούγκο Τσάβες ή αυτόν της σύμπνοιας με τις δυτικές δημοκρατίες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Μεξικό αποτελεί μια νεοπαγη Δημοκρατία αφού για 71 περίπου χρόνια κυβερνούσε μόνο ένα κόμμα.