Ο Ορτέγκα συνεχίζει τις συλλήψεις «βλέποντας» σχέδιο ανατροπής του από τις ΗΠΑ
Νικαράγουα

Ο Ορτέγκα συνεχίζει τις συλλήψεις «βλέποντας» σχέδιο ανατροπής του από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, ο Ντανιέλ Ορτέγκα, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι 19 αντιπολιτευόμενοι που συνελήφθησαν πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στο κράτος της κεντρικής Αμερικής είναι «εγκληματίες» και «πράκτορες» των ΗΠΑ που θέλουν «να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης αυτά δεν είναι ούτε «υποψήφιοι», ούτε «πολιτικοί», αλλά «εγκληματίες», οι οποίοι απειλούσαν «την ασφάλεια της χώρας», καθώς προσπάθησαν να οργανώσουν «πραξικόπημα», υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης. «Για αυτό διώκονται, για αυτό γίνεται έρευνα και θα τιμωρηθούν όταν θα έρθει η ώρα», πρόσθεσε, προσάπτοντας στους αντιπολιτευόμενους ότι είναι «πράκτορες της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων» που «συνωμοτούσαν εναντίον της Νικαράγουας», επιδίωκαν να «ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Σχεδόν είκοσι επικριτές της κυβέρνησης έχουν συλληφθεί το τελευταίο διάστημα, ανάμεσά τους αρκετοί διεκδικητές της υποψηφιότητας παρατάξεων της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Επικριτές της κυβέρνησης Ορτέγκα στη Νικαράγουα, συμπεριλαμβανομένων άλλοτε συντρόφων το, καταγγέλλουν μετά το νέο κύμα συλλήψεων πως ο αρχηγός του κράτους έχει βαλθεί να αποτρέψει τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Ο Ορτέγκα, ο άλλοτε επικεφαλής των σαντινίστας ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον της στρατιωτικής χούντας, κυβέρνησε από το 1979 ως το 1990, όταν ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τη Βιολέτα Τσαμόρο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2007 με το FSLN. Επανεξελέγη δύο φορές (2011, 2016), χάρη στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη «εκστρατεία τρόμου» που διεξάγουν οι νικαραγουανές αρχές, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα ότι οι συλλήψεις των αντιπολιτευόμενων δεν έγιναν για «πολιτικούς» λόγους αλλά για να αποτραπεί σχεδιαζόμενο «πραξικόπημα», σε συνέντευξή του στο TeleSUR.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, τόνισε πως η κατάσταση στη Νικαράγουα επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις συλλήψεις των αντιπολιτευόμενων και εκτίμησε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα της κεντρικής Αμερικής καθιστά «απίθανο οι νικαραγουανοί να μπορέσουν να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους στις επικείμενες εκλογές», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι οι συστάσεις που είχαν κάνει οι υπηρεσίες της στη Μανάγουα απλούστατα αγνοήθηκαν.