Ο Μπάιντεν υπέγραψε το πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εσπευσμένα το νομοσχέδιο για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, το οποίο εγκρίθηκε οριστικά την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το πακέτο ανάκαμψης Μπάιντεν το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ μπορεί να προσθέσει περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας για το 2021, δεν αφορά μόνο άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα, όπως είναι η ενίσχυση του ταμείου ανεργίας και εφάπαξ βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά αποτελείται από ένα ιδιαίτερο πλέγμα νομοθετικών αλλαγών.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό επίδομα 300 δολαρίων (πέραν των πολιτειακών επιδομάτων ανεργίας) και τα προγράμματα που παρέχουν ασφάλιση σε εκατομμύρια ανέργους έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ καθιστά τα 10.200 δολάρια σε εισόδημα από επιδόματα ανεργίας αφορολόγητα.

Περιλαμβάνει επίσης άμεσες πληρωμές 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες υπό μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αποκλείοντας όσους κερδίζουν άνω των 80.000 δολαρίων κατ' έτος.

Περί τα 20 δισ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν για επιτάχυνση της παρασκευής και διάθεσης εμβολίων, ενώ άλλα 50 δισ. θα κατευθυνθούν στη διεύρυνση των τεστ και της ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων κορονοϊού.

Περί τα 350 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν σε αρωγή προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών, των δήμων, των κομητειών και των κοινοτήτων ιθαγενών των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να απευθυνθεί στους συμπολίτες του αργότερα σχετικά με τη μάχη ενάντια στον ιό, έναν χρόνο μετά την κήρυξη κατάστασης παγκόσμιας πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.