Ο Κοτζιάς στηρίζει Ζάεφ και αδειάζει Καμμένο για το δημοψήφισμα

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, 22:20
-A +A
Ο Κοτζιάς στηρίζει Ζάεφ και αδειάζει Καμμένο για το δημοψήφισμα

«Συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο, Εξωτερικών το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τη μικρή, κάτω του 40% συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Αδειάζοντας επί της ουσίας τον Πάνο Καμμένο, που λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης έσπευσε να δηλώσει πως η χαμηλή συμμετοχή ακυρώνει την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα παραμένει «δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών» καθώς και ότι παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 

Σημειώνει δέ ότι : «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εν συνεχεία αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας «θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα».

Για τους λόγους αυτούς προσθέτει «Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες».

Και καταλήγει: «Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Νωρίτερα, με ένα tweet ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να σχολιάσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια και την αποχή υποστηρίζοντας μάλιστα  ότι πολίτες της γειτονικής χώρας ακύρωσαν με τον τρόπο αυτό τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε- μεταξύ άλλων ότι: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία....».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 21/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα