Ο (επόμενος) ρόλος του Φερχόφσταντ στον ευρωπαϊκό μετασχηματισμό

Ο (επόμενος) ρόλος του Φερχόφσταντ στον ευρωπαϊκό μετασχηματισμό

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μπορεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια σε τρεις ημέρες» δήλωσε ο Γάλλος βουλευτής Πασκάλ Κανφίν του Renew Europe της τρίτης σε δύναμη ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, «αλλά αν ως πρόεδρος της Επιτροπής θα δεσμευτεί σε έναν οδικό χάρτη για μια μετασχηματισμένη Ευρώπη».

Η αινιγματική αυτή δήλωση του Γάλλου Ευρωβουλευτή της συμμαχίας των Φιλελευθέρων, ήρθε την ώρα που η Γερμανίδα πρώην Υπουργός Άμυνας έχει μαραθώνιες συναντήσεις με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσπάθειά της να πείσει τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εν μέσω των ζυμώσεων αυτών, οι Ευρωβουλευτές του Renew Europe φέρονται να επιθυμούν αφενός ρόλο για τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Γκι Φερχόφσταντ και αφετέρου σχέδιο για την Ευρώπη του 2025.

Ο Φερχόφσταντ ως πρώην πια επικεφαλής στο Ευρωκοινοβούλιο των Φιλελευθέρων είναι ένας από τους πιστότερους «ευρωπαϊστές» έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για την ανάγκη να αλλάξει «η Ευρώπη εκ των έσω». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Μακρόν αλλά και οι Ευρωβουλευτές του Renew Europe φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις με τον επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τεθεί επικεφαλής ο Φερχόφσταντ μιας «Διαρκούς Ευρωπαϊκής Συνόδου» η οποία θα έχει συγκεκριμένους στόχους.

Με φόντο τα παραπάνω στο επίκεντρο μιας τέτοιας Συνόδου αναμένεται να είναι θέματα όπως η θέσπιση πανευρωπαϊκών λιστών για τις Ευρωεκλογές, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακοί φόροι και ο ευρωστρατός.   

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο φιλελεύθεροι πολιτικοί από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους, ο Γάλλος Κριστόφ Καστανέρ του LREM, ο Ισπανός Άλμπερτ Ριβέρα των Πολιτών με επιστολή τους σε οκτώ εφημερίδες της Ευρώπης έγραφαν «Είμαστε έτοιμοι να μεταρρυθμίσουμε τις συνθήκες της ΕΕ εάν χρειαστεί. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε παρά τα εμπόδια, αναγνωρίζοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να προχωρήσει με τον δικό της ρυθμό. Θέλουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη και θα παραμείνουμε ανοιχτοί σε όσους θέλουν να ενωθούν μαζί μας».

Την ώρα λοιπόν που οι διαβουλεύσεις για την προεδρία της Επιτροπής έχουν ανάψει για τα καλά, οι Φιλελεύθεροι της Ευρώπης σχεδιάζουν το μέλλον της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια μπροστά.