ΝΥΤ: Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Κύπρο έπεσαν θύματα Κινέζων χάκερ

ΝΥΤ: Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Κύπρο έπεσαν θύματα Κινέζων χάκερ

Αναβρασμός επικρατεί στη Λευκωσία αναφορικά με την υπόθεση που έφεραν στο φως οι Νew Υork Τimes, με διπλωμάτες στην Κύπρο να πέφτουν θύματα χάκερ, οι οποίοι υπέκλεψαν κωδικούς ασφαλείας. 

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των NYT, Κινέζοι χάκερ διάβαζαν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, βάζοντας την Κύπρο στο επίκεντρο μεγάλης κυβερνοεπίθεσης. 

Οι χάκερ έστελναν σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους αποκτώντας πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας Coreu. Έτσι μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη.

«Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερ, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία», δήλωσε στους New York Times ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Area 1" Ορεν Φάλκοβιτς, ενώ ο o Μπλέικ Νταρτς, ειδικός της ίδιας εταιρείας ανέφερε πως βάσει εμπειρίας δέκα και άνω ετών στην αντιμετώπιση των κινεζικών κυβερνοεπιχειρήσεων και εκτεταμένων τεχνικών αναλύσεων, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση», 

Σύμφωνα με την Area 1, οι Κινέζοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε έγγραφα περιορισμένης χρήσης, ωστόσο η διαρροή τέτοιων εγγράφων μπορεί να «ζημιώσει» τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, «επηρεάζοντας αρνητικά» τις διπλωματικές σχέσεις, «θέτοντας σε κίνδυνο» άτομα, ή «διευκολύνοντας» εγκληματικές δράσεις και «παράτυπο κέρδος».

Αρμόδια πηγή από τη Λευκωσία ανέφερε στην κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής» πως «είναι ιδιαίτερα περίπλοκο το ζήτημα και εξετάζεται ενδελεχώς», τονίζοντας πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα εύκολη απάντηση και περισσότερη ενημέρωση θα υπάρξει για το θέμα κατά τις επόμενες ώρες. 

Άλλη πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή» πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επιληφθεί της υπόθεσης, όπως και το κυπριακό ΥΠΕΞ.