Ντ. Τραμπ προς Ιράν: Τα όπλα μας είναι έτοιμα

Ντ. Τραμπ προς Ιράν: Τα όπλα μας είναι έτοιμα

Αναζωπυρώνεται η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με αιχμή τις πρόσφατες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Χούτι της Υεμένης και «δείχνουν» ως υπεύθυνη την Τεχεράνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

 Τραμπ: Τα όπλα μας είναι έτοιμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει στην επίθεση στην Σαουδική Αραβία και ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο και ο Υπουργός Αμύνης, Μαρκ Εσπερ, ο Τραμπ δήλωσε μεσώ Twitter «ενώ γνωρίζουμε τον δράστη αναμένουμε την τελική επιβεβαίωση από την Σαουδική Αραβία για να δράσουμε, τα όπλα μας είναι έτοιμα».

«Υπάρχει άφθονο πετρέλαιο»

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Τα πλήγματα στην Aramco διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε μέσω Twitter, ότι τα εφεδρικά αποθέματα της χώρας είναι διαθέσιμα αν χρειαστεί και πως υπάρχει άφθονο πετρέλαιο.

Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, «ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες».

«Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες Πολιτείες».

«Ανακριβές ότι είμαι πρόθυμος για συνάντηση με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις»

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, ο Τραμπ υποβάθμισε την προοπτική για ενδεχόμενη συνάντησή του με Ιρανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις, είναι ανακριβή.

«Τα Fake News λένε ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με το Ιράν, 'Χωρίς Προϋποθέσεις'. Αυτή είναι μια ανακριβής δήλωση (ως συνήθως!)», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Πριν από λίγες μέρες, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο «πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις» με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα χθες Κυριακή η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ροχανί.