Ντ. Τραμπ: Προκαλεί σύγχυση καλώντας για επιστολική ψήφο στη Φλόριντα

Ντ. Τραμπ: Προκαλεί σύγχυση καλώντας για επιστολική ψήφο στη Φλόριντα

Αφού πέρασε εβδομάδες διαμαρτυρόμενος για τους πιθανούς κινδύνους νοθείας σε περίπτωση γενικευμένης επιστολικής ψήφου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σύγχυση χθες, καλώντας από το Twitter τους ψηφοφόρους σε μία τουλάχιστον πολιτεία – την Φλόριντα – να ψηφίσουν με κάθε τρόπο.

Η επιστολική ψήφος θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους να περιοριστεί η έκθεση στον νέο κορονοϊό κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, αν και το σύστημα διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ψηφοφορία χωρίς φυσική παρουσία πραγματοποιείται δι' αλληλογραφίας.

Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι στην Φλόριντα, όπου ψήφισε χωρίς φυσική παρουσία, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της επιστολικής ψήφου και της ψήφου χωρίς φυσική παρουσία, και προέτρεψε τους ψηφοφόρους να εμπιστευτούν το σύστημα.

«Είτε το λέτε επιστολική ψήφο είτε ψήφο εξ αποστάσεως, το εκλογικό σύστημα στη Φλόριντα είναι Ασφαλές και Σίγουρο, Δοκιμασμένο και Αξιόπιστο. Το εκλογικό σύστημα της Φλόριντα έχει καθαριστεί (κατατροπώσαμε τις προσπάθειες αλλαγών των Δημοκρατικών) κι έτσι στην Φλόριντα ενθαρρύνω τους πάντες να ζητήσουν επιστολική ψήφο!» έγραψε στο Twitter.

Αργότερα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Φλόριντα διαθέτει δύο «σπουδαίους» Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες που «μπόρεσαν να διεξάγουν με εξαιρετικό επαγγελματισμό την επιστολική ψηφοφορία».

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της πολιτείας της Νεβάδα, που σκοπεύει να εφαρμόσει καθολική επιστολική ψήφο στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, οι Δημοκρατικοί, αλλά και οργανώσεις για τα εκλογικά δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει ότι οι περικοπές δαπανών που έχουν εφαρμοστεί στα αμερικανικά ταχυδρομεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.