Ντ. Τραμπ: Μια σύγκρουση με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ

Ντ. Τραμπ: Μια σύγκρουση με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ

Οι ΗΠΑ «δεν θα χρειαστούν στρατηγική εξόδου» αν ξεσπάσει πόλεμος με το Ιράν, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας την Τεχεράνη με «αφανισμό», μετά την επιθετική ρητορική του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχάνι ότι ο Λευκός Οίκος είναι «διανοητικά καθυστερημένος».

Σε συνέντευξη του στο δίκτυο με το Fox Business, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού ανέφερε πως η ιρανική ηγεσία «δεν είναι έξυπνη», τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά επισήμανε πως μια τέτοια ενδεχόμενη σύγκρουση «δεν θα διαρκούσε πολύ». «Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση αν κάτι συμβεί», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να στείλει επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, ακόμη και σε ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης.

 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει απειλητικό μήνυμα κατά της Τεχεράνης, καθώς με ανάρτησή του στο Twitter, προειδοποίησε ότι θα πλήξει το Ιράν με συντριπτική ισχύ σε ενδεχόμενη επίθεση σε «οτιδήποτε αμερικανικό».

Η Τεχεράνη φαίνεται σήμερα να προσπαθεί να μετριάσει τις εντάσεις στον Κόλπο, έπειτα από μια πολύ σθεναρή πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση αμερικανικών κυρώσεων με εξαιρετικά πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα τηλεφωνικώς στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως η χώρα του δεν επιδιώκει «τον πόλεμο με καμία χώρα», ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Προειδοποίησε επίσης τον Μακρόν ότι η Τεχεράνη μπορεί να παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει στη Βιέννη.

Τραμπ για Κίνα: Πρόσθετοι δασμοί αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία

Στη συνέντευξή του στο δίκτυο Fox, ο Ντόναλτ Τραμπ προανήγγειλε επίσης την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα, εάν ο ίδιος δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, όπως ανέφερε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς, «πολύ ουσιαστικούς» όπως τους χαρακτήρισε, «εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία (σ.σ.: με το Πεκίνο)».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου της G20.

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «η Κίνα γνωρίζει τι είναι αυτό που χρειάζονται να έχουν οι ΗΠΑ για να προχωρήσει μια εμπορική συμφωνία». Ανέφερε ακόμη πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το σχέδιό του είναι να περιορίσει τις συναλλαγές με την Κίνα.