Ντ. Τραμπ: «Έχω κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης δύο φορές»

Ντ. Τραμπ: «Έχω κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης δύο φορές»

Το γεγονός πως έχει βραβευθεί δύο φορές με το Νόμπελ Ειρήνης υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στο Νιου Χάμσαϊρ, ο οποίος λίγο αργότερα αναγκάστηκε να ανασκευάσει, δηλώνοντας πως τελικά απλώς προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του Ντ. Τραμπ σε οπαδούς του στο Λοντοντέρι του Νιου Χάμσαϊρ, o Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ απαριθμώντας τις επιτυχίες του στην εξωτερική πολιτική, υποστήριξε πως τιμήθηκε με το Νόμπελ για τη διαπραγμάτευση της ειρήνης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έλαβε άλλο ένα Βραβείο Νόμπελ για «κάτι άλλο», ενώ ο ΝΤ. Τραμπ υποστήριξε πως θα έπρεπε να του δώσουν κι ένα τρίτο για τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στην Συρία.

«Η Σερβία και το Κόσοβο, υπογράψαμε μια συμφωνία κι έτσι μου έδωσαν ένα βραβείο γι’ αυτό, μου έδωσαν ένα Νόμπελ για κάτι άλλο και θα έπρεπε να μου δώσουν κι ένα Νόμπελ γι’ αυτά που έκανα στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος ωστόσο λίγο αργότερα συμπλήρωσε πως «όταν λέω Βραβείο Νόμπελ, εννοώ υποψηφιότητα, δεν ξέρω».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πράγματι προταθεί για το βραβείο μεταξύ άλλων από οπαδούς του, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν και έναν Νορβηγό ακροδεξιό βουλευτή, αλλά το φετινό βραβείο απονεμήθηκε φέτος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

AP Photo/Elise Amendola