Ντ. Τραμπ: Δεν ιδρύω νέο κόμμα - Θέλω να κερδίσω ξανά τους Δημοκρατικούς

Ντ. Τραμπ: Δεν ιδρύω νέο κόμμα - Θέλω να κερδίσω ξανά τους Δημοκρατικούς

Την πρώτη του πολιτική ομιλία από τις 20 Ιανουαρίου, που έπαψε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλησε να δείξει ότι παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Στέκομαι μπροστά σας σήμερα για να δηλώσω ότι το απίστευτο ταξίδι που ξεκινήσαμε μαζί πριν από τέσσερα χρόνια δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τραμπ ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων Ότι δεν σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα, όπως φημολογείτο.

«Δεν θα κάνω νέο κόμμα, ήταν ψέματα. Δεν χρειάζεται να σπαταλάμε την ενέργεια και τη δύναμη μας έτσι. Αντ 'αυτού, θα είμαστε ενωμένοι και δυνατοί όπως ποτέ άλλοτε», είπε ο Τραμπ.

Παράλληλα ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός επιτέθηκε στον διάδοχο του στον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν για τον οποίο είπε ότι είχε τον χειρότερο πρώτο μήνα από οποιοδήποτε άλλο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας.

Την ίδια ώρα, στα "ατού" του Τραμπ πιστώνονται και οι δημοσκοπήσεις. Μια εξ αυτών, τον φέρνει να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του POLITICO / Morning Consult που διεξήχθη τις ημέρες μετά τη δεύτερη δίκη του Τραμπ, το 57% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι ήθελαν ο πρώην πρόεδρος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κόμμα τους.

Παράλληλα, ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρομνεϊ εκ των σημαντικότερων επικριτών του Ντοναλντ Τραμπ εκτίμησε προ ημερών, ότι αν ο πρώην πρόεδρος είναι υποψήφιος για το χρίσμα το 2024, τότε είναι πολύ πιθανό να το κερδίσει.

Σε συνέντευξη για λογαριασμό της New York Times, ο Ρεπουμπλικανός της Γιούτα δήλωσε "σίγουρος" ότι ο πρώην πρόεδρος θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια - τονίζοντας ότι ο Τραμπ έχει "μακράν τη πιο βροντερή φωνή και μεγάλο αντίκτυπο κόμμα".

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ με τον οποίο ο Τραμπ υπήρξε στενός σύμμαχος αλλά η σχέση τους διαταράχθηκε μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, είπε ότι θα στήριζε τον πρώην πρόεδρο αν κέρδιζε το χρίσμα το 2024.

Η CPAC είναι πολύ ισχυρή στους υπερσυντηρητικούς κύκλους του κόμματος, ενώ από το 2017 στηρίζει αναφανδόν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό το συνέδριο δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κινείται πέρα και μακριά από τις ρίζες του και ότι ψάχνει ερείσματα στο ακροδεξιό ακροατήριο. Πολλοί ομιλητές άλλωστε στήριξαν τις καταγγελίες Τραμπ περί εκλογικής νοθείας και "κλοπής" των ψήφων, αθωώνοντάς τον για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Ο ηγέτης της Αμερικανικής Συντηρητικής Ένωσης, που ελέγχει τη CPAC, δήλωσε στην Washington Post ότι "αν και ο Τραμπ έκανε μόνο μια θητεία, οι Ρεπουμπλικάνοι τον θεωρούν εξαιρετικά επιτυχημένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα της θητείας του ήταν ευχάριστη, αλλά βλέποντας με πολιτική προοπτική, πέτυχε τα περισσότερα από όσα υποσχέθηκε".