8ος χρόνος, ημέρα 2274η
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Ντ. Τουσκ: Έως τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για συμμετοχή του ουγγρικού Fidesz στο ΕΛΚ

Ντ. Τουσκ: Έως τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για συμμετοχή του ουγγρικού Fidesz στο ΕΛΚ

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα από το Ζάγκρεμπ ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση για την τύχη του κόμματος Fidesz του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν, η συμμετοχή του οποίου στις τάξεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς έχει ανασταλεί λόγω λαϊκιστικών παρεκκλίσεων.

Το ΕΛΚ αποφάσισε τον Μάρτιο να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού λόγω των δηλώσεών του για τις Βρυξέλλες ή τη μετανάστευση, χωρίς να το αποκλείει τελείως από τους κόλπους του όπως ζητούσαν ορισμένοι.

Η επιτροπή, που έχει επιφορτιστεί από τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συντάξει μια έκθεση αξιολόγησης για τη συμπεριφορά του Fidesz, θα το πράξει «πριν από το τέλος της χρονιάς, με τον Δεκέμβριο να φαίνεται η πιθανότερη ημερομηνία», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ.

«Θα ξεκινήσω τότε εντατικές διαβουλεύσεις» και «στόχος μου είναι να έχουμε μια απόφαση για αυτό το ζήτημα έως τα τέλη Ιανουαρίου».

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω με ορισμένες πολιτικές ομιλίες, ορισμένες πολιτικές αποφάσεις και νέες ιδέες που παρουσιάζει ο Βίκτορ Ορμπάν αλλά την ίδια ώρα, είμαστε πραγματικά πολύ στενοί φίλοι», δήλωσε ο Τουσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ