Νιγηρία: Πυροβολισμοί σε συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών έξω από τη Βουλή

Νιγηρία: Πυροβολισμοί σε συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών έξω από τη Βουλή

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν το κοινοβούλιο της Νιγηρίας σήμερα το απόγευμα, μετά τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με μια ομάδα σιιτών μουσουλμάνων διαδηλωτών.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους πυροβολισμούς. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η αστυνομία ανέφερε ότι δύο αξιωματικοί της τραυματίστηκαν στα πόδια από σφαίρες και άλλοι έξι αφού ξυλοκοπήθηκαν από πρόσωπα οπλισμένα με πέτρες και ξύλα.

Ωστόσο, ο Αμπντουλάχι Μουχάμαντ Μούσα, ένας εκ των διαδηλωτών και μέλος του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (IMN) είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπουν ειρηνικά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Το IMN εκπροσωπεί τους σιίτες της Νιγηρίας και οργανώνει τακτικά διαδηλώσεις με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγέτη του, του Ιμπραχίμ Ζακζάκι, ο οποίος κρατείται από το 2015. Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει σχεδόν 400 μέλη του ΙΜΝ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε 40 διαδηλωτές και ότι χρησιμοποιήσε "την ελάχιστη δυνατή βία για να διαλύσει τους ταραχοποιούς".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP