New York Times: Δεκάδες «τρολ» κατά επικριτών και αντιφρονούντων στις υπηρεσίες του Ριάντ

New York Times: Δεκάδες «τρολ» κατά επικριτών και αντιφρονούντων στις υπηρεσίες του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε έναν διαδικτυακό «στρατό» για να καταδιώκει και να παρενοχλεί τον διαφωνούντα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και άλλους επικριτές της πολιτικής του βασιλείου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, έγραψε η εφημερίδα The New York Times το Σάββατο.

Στόχος των δεκάδων «τρολς», που βρίσκονταν στις υπηρεσίες του Ριάντ ήταν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον του. Στον διαδικτυακό αυτό «στρατό» συμμετείχε ακόμη και ένας κατάσκοπος του βασιλείου στην εταιρεία Twitter, μέσω του οποίου οι αρχές φέρονται να παρακολουθούσαν από μέσα συστηματικά πολύ συγκεκριμένους λογαριασμούς. 

Η διοίκηση τουTwitter απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. 

Εγκέφαλος της όλης επιχείρησης ήταν ο Σαούντ αλ Κατάνι, σύμβουλος επικοινωνίας και εκ των στενότερων συνεργατών του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ήταν ένας εκ των δύο υψηλόβαθμων στελεχών, που «καρατομήθηκαν» στην απόηχο της δημόσιας παραδοχής του Ριάντ ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός. Ο άλλος ήταν ο υποδιοικητής των μυστικών υπηρεσιών. 

Στο εκτενές ρεπορτάζ τους οι NYT δεν μένουν στην συγκεκριμένη υπόθεση, παρουσιάζουν και άλλα στοιχεία, για το πώς το Ριάντ έβαζε στο στόχαστρο όσους εξέφραζαν δημόσια κριτική για την πολιτική του. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι μία αναφορά της εταιρείας McKinsey & Co, στην οποία καταγράφονταν αντιδράσεις για μέτρα λιτότητας, οδήγησαν στη σύλληψη τριών ατόμων και την παρακολούθηση άλλων. 

Η εταιρεία σχολίασε πως «προκαλεί φρίκη ενδεχόμενο το περιεχόμενο της αναφοράς της να στάθηκε αφορμή ή να χρησιμοποιήθηκε για να στοχοθετηθούν άνθρωποι λόγω των απόψεών τους». Ξεκαθάρισε δε ότι δεν ετοίμασε την αναφορά για λογαριασμό κυβερνητικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβία.

Η εταιρεία του Twitter απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

 

Η εφημερίδα — που έχει στη διάθεσή της αντίγραφο της εννεασέλιδης αναφοράς — εξηγεί πως το κείμενο τόνιζε ότι το αίσθημα των πολιτών ήταν μάλλον αρνητικό, και παρέθετε τις απόψεις τριών Σαουδαράβων που εκφράζονταν επωνύμως.

Εξαιτίας αυτής της αναφοράς, το ένα από αυτά τα τρία πρόσωπα συνελήφθη, το δεύτερο ανέφερε πως η κυβέρνηση συνέλαβε δύο αδελφούς του και άρχισε να παρακολουθεί το κινητό του τηλέφωνο, ενώ ο λογαριασμός του τρίτου στο Twitter έκλεισε, απαριθμούν οι Τάιμς.