Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν μετά τις επιθέσεις στη S. Aramco

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν μετά τις επιθέσεις στη S. Aramco

Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για τις «υψηλότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις δηλώσεις, δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τους οικονομικούς περιορισμούς στο Ιράν. Σε ερώτηση για τις στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι πάντοτε σε ετοιμότητα. 

Σε ανακοίνωσή του το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει πως η κίνηση αυτή «στοχεύει να πλήξει σημαντικές πηγές χρηματοδότησης εκπροσώπων και τρομοκρατικών ομάδων του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Επανάστασης, των Qods, της Χεζμπολάχ και των Χούθι».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως η τράπεζα ήταν το τελευταίο καταφύγιο της Τεχεράνης για την άντληση κεφαλαίων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», εξήγησε.

Πιο αναλυτικά σημείωσε πως «η επίθεση του Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας είναι απαράδεκτη. Η δράση του υπουργείου στοχεύει σε έναν κρίσιμο μηχανισμό χρηματοδότησης που χρησιμοποιεί το ιρανικό καθεστώς για να στηρίξει το τρομοκρατικό του δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης Qods, της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατών που αποσταθεροποιούν την περιοχή». 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την προσπάθεια μέγιστης πίεσης εναντίον του καταπιεστικού καθεστώτος του Ιράν, το οποίο επιχειρεί να επιτύχει το επαναστατικό του πρόγραμμα μέσω της επιθετικότητας στην περιοχή ενώ σπαταλά το πετρέλαιο της χώρας», πρόσθεσε ο αμερικάνος υπουργός Οικονομικών.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Κρατική Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Ταμείο "παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια στους Φρουρούς της Επανάστασης και τη Δύναμη Κοντς (...) καθώς και στον τρομοκράτη σύμμαχό τους, τη Χεζμπολάχ" του Λιβάνου. Και οι τρεις αυτές οργανώσεις θεωρούνται "τρομοκρατικές" από την Ουάσινγκτον.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κάνει γνωστό ότι έχει δώσει εντολή για αύξηση των κυρώσεων κατά του Ιράν, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία.

Το περασμένο Σάββατο, δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκαν επιθέσεις, με την Ουάσινγκτον να έχει εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμηση ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.