Νέα υποχώρηση κατά 2,3% της τουρκικής λίρας

Νέα υποχώρηση κατά 2,3% της τουρκικής λίρας

Η λίρα υποχώρησε 2,3% εν μέσω δυσαρέσκειας των επενδυτών για την επιμονή της Κεντρικής Τράπεζας στα επιτόκια και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας,  μετά την ενίσχυσή της περισσότερο από 5% τη Δευτέρα, που ωφελήθηκε και από τις προσδοκίες για μία αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα μετά τις αντικαταστήσεις των κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων της χώρας.

Σύμφωνα με το CNBC η αξία της λίρας μειώνεται κατά 20% ετησίως. Στις αρχές του 2018, ένα δολάριο αντιστοιχούσε μόλις σε 3,77 λίρες και τώρα αναλυτές προβλέπουν ότι ο αριθμός θα φτάσει στο 8,5 λίρες ή ακόμη και στις 9 λίρες ανά δολάριο.

Όπως αναφέρει, η πρόσφατη πτώση προκλήθηκε εξαιτίας της άρνησης της Κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια, εκπλήσσοντας τους επενδυτές, και αντίθετα επέλεξε να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού ρευστότητας στο 14,75%.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επικεντρωθεί στα μέτρα ρευστότητας «έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού εμφανίσουν σημαντική βελτίωση», παρά την πίεση να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Το επιτόκιο αναφοράς για την Τουρκία ανέρχεται σήμερα στο 10,25%.

Να σημειωθεί ότι με αιχμή την τουρκική λίρα, απώλειες καταγράφουν σήμερα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μετά από ένα ισχυρό ράλι που ακολούθησε την είδηση για τη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αν και παρέμεναν οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.