ΝΑΤΟ: Οι τσακωμοί κατέληξαν σε... γάμο

ΝΑΤΟ: Οι τσακωμοί κατέληξαν σε... γάμο

Της Οντίν Λιναρδάτου

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων θύμιζε οικογενειακή συγκέντρωση με τους συμπέθερους λίγο πριν από το γάμο. Πολλές γκρίνιες, τσακωμοί και προσβλητικά σχόλια τόσο που νομίζεις πως ο γάμος θα αναβληθεί και ξαφνικά αρχίζουν οι αγκαλιές και τα φιλιά.

Εντάξει δεν συνέβη ακριβώς αυτό στο Λονδίνο μια που αγκαλιές δεν υπήρξαν όμως οι 29 ηγέτες κατάφεραν να βγάλουν ένα κοινό ανακοινωθέν που τα είχε όλα και άφηνε ικανοποιημένο και τον γάλλο πρόεδρο και τον αμερικανό. Οι 29 συμφώνησαν πως για “ να παραμείνουν ασφαλείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ενωμένοι το μέλλον “ και για πρώτη φορά δίπλα στη Ρωσία εμφανίζεται και η Κίνα ως χώρα που αποτελεί πρόκληση για το ΝΑΤΟ.

Το ανακοινωθέν λέει πως το ΝΑΤΟ επιθυμεί να χτίσει μία εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία “ όταν οι πράξεις της το καταστήσουν όμως αυτό εφικτό”. Η υποσημείωση ήταν απαραίτητη για να συμφωνήσει σε αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν που δεν θαυμάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο λιτό και σχετικά μικρό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και στην “ανάληψη ενός ισχυρότερου σχεδίου δράσης κατά της τρομοκρατίας” γεγονός που επίσης ικανοποίησε τον γάλλο πρόεδρο.

Όπως είχε προβλέψει από νωρίς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ η Τουρκία δεν προέβαλε βέτο στο ζήτημα της ανάπτυξης της αμυντικής πυραυλικής ασπίδας στις Βαλτικές και την Πολωνία, άλλωστε έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο στην περιοχή.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε μάλιστα στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, πως οι ηγέτες των 29 κρατών μελών δεν συζήτησαν καθόλου το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε μέρες τώρα πως αν το ΝΑΤΟ δεν υιοθετούσε την τουρκική άποψη περί “ Κούρδων τρομοκρατών “ θα έβαζε βέτο στα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας. Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους και ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συναίνεση με την Τουρκία στο ζήτημα της τρομοκρατίας και τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη Σύνοδο από την Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης, περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως μία ασπίδα αλληλεγγύης που προστατεύει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και επισήμανε πως όσο οι 29 παραμένουν ενωμένοι δεν μπορεί να ελπίζει κανείς πως μπορεί να τους νικήσει.

Παραμένουν όμως ουσιαστικά ενωμένοι; Όπως συμβαίνει με όλες τις συμμαχίες που διευρύνονται είναι πολύ δύσκολο να ισχύσει το ένας για όλους και όλοι για έναν. 29 χώρες να συμφωνούν στην στρατηγική και στις προτεραιότητες είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η βορειοατλαντική συμμαχία ιδρύθηκε το 1949 με μέλη μόνο 12 χώρες.

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την ΕΟΚ. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και αυτό αποτυπώνεται στις γκρίνιες για το ποιος δίνει τα περισσότερα χρήματα, ποιος δίνει τα λιγότερα αλλά και για το θέμα της Τουρκίας που συχνά δεν λειτουργεί ως χώρα – σύμμαχος αλλά έχει τη δική της προσωπική ατζέντα γεγονός που εξοργίζει πια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία και Γερμανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως που και φέτος τσακώθηκε με αρκετούς ηγέτες και είχε ένα βλοσυρό βλέμμα καθ” όλη τη διάρκεια της Συνόδου ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που θα έδινε μετά τη Σύνοδο και επιστρέφει άρον άρον στην Ουάσινγκτον όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πόρισμα των 300 σελίδων της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων που λέει πως ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.