Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για Βrexit χωρίς συμφωνία

Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για Βrexit χωρίς συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία οδεύει σε έξοδο χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της διορίας που έδωσαν οι Βρυξέλλες χθες μετά τις νέες άκαρπες συνομιλίες.

"Οδεύουμε σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, εκτός αν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή" είπε ο Τζόνσον. "Είναι ώρα να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτό".

«Εφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε διορία στον Τζόνσον να απαντήσει  σχετικά με το αν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ή θα κινηθεί προς ασύντακτο Brexit την 1η Ιανουαρίου 2021. Το τελεσίγραφο δόθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit: δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου.

Η στάση της βρετανικής πλευράς δείχνει ότι δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις, κατευθυνόμενη προς μια μη συντεταγμένη έξοδο που θα προκαλέσει χάος στις αλυσίδες τροφοδοσίας, την ώρα που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δείχνουν τα δόντια τους, αναφέρεται σε σχόλιο του Reuters.

Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά την έξοδο μετά συμφωνίας, αλλά και επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια και σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το διμερές εμπόριο ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιέλθει σε αβεβαιότητα.

Τα βασικά εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας εξακολουθούν να είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, το θέμα της εξασφάλισης ενός πεδίου ισότιμου ανταγωνισμού από το 2021 και μετά με έμφαση στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων τομέων της οικονομίας και το συνδεόμενο θέμα του πώς θα διασφαλίζεται η εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν προς Τζόνσον: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Ευρωπαϊκές πηγές: Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, οι δηλώσεις Τζόνσον «δεν είναι σοβαρές»

Μέρκελ - Μακρόν για brexit: Η ΕΕ εργάζεται για μία συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

Βρετανία: Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με ΕΕ μετά το Brexit τελείωσαν