Παραλήρημα Ερντογάν: Μποϊκοτάζ κατά των γαλλικών προϊόντων, ναζιστική η Δύση απέναντι στους Μουσουλμάνους

Παραλήρημα Ερντογάν: Μποϊκοτάζ κατά των γαλλικών προϊόντων, ναζιστική η Δύση απέναντι στους Μουσουλμάνους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, την ώρα που οι σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι βρίσκονται σε οριακό σημείο μετά  τις χθεσινές ακραίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του ομολόγου του Εμάνουελ Μακρόν που προκάλεσαν την αντίδραση όχι μόνο της γαλλικής πλευράς αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 

«Καλώ τους Τούρκους να μην αγοράσουν ξανά κανένα γαλλικό προϊόν, όπως κάνουν οι Γάλλοι με τα δικά μας προϊόντα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση του Εθνικού Συνεδρίου – Πολιτιστικού Κέντρο Bestepe στην Άγκυρα.

O Ερντογάν μίλησε εκ νέου για αντι-ισλαμική ρητορική από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι «είναι ναζιστικό το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι Μουσουλμάνος στη Δύση σήμερα».

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την «αρωγή» των Ευρωπαίων ηγετών ώστε «να μπει τέλος στην ατζέντα του Μακρόν», προσθέτοντας επίσης ότι «οι Μουσουλμάνοι προστατεύουν τους Χριστιανούς και ακόλουθους άλλων δογμάτων».

Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται στο ναδίρ μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι ο Γάλλος ομόλογός του, χρειάζεται ψυχίατρο. 

Σε ομιλία του στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας χαρακτήρισε κρούσμα τον Μακρόν. «Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις και μετά κοίτα εμάς. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]» είπε σε προσβλητικό ύφος.

Σε απάντηση, η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν στάθηκε στην απουσία καταδίκης εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά τη βάρβαρη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σάμιουελ Πατί απο τζιχαντιστη, ενώ έκανε λόγο για «προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών» εναντίον της χώρας του.