«Μπλόκο» της EE σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

«Μπλόκο» της EE σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία έβαλαν «μπλόκο» στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca, τα οποία προορίζονταν για την Αυστραλία, καθώς η εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση εμβολίων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η AstraZeneca ζήτησε άδεια από την ιταλική κυβέρνηση να εξάγει περίπου 250.000 δόσεις από το εργοστάσιό της στο Anagni, κοντά στη Ρώμη ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο  διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η AstraZeneca προσπαθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή ποσότητα μικρότερη από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της.

Η δήλωση αυτή είναι παρόμοια με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ΕΕ παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.