Μπλόκαρε στη Γερουσία το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Μπλόκαρε στη Γερουσία το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας και στενός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου μπλόκαρε το ψήφισμα της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων λίγη ώρα μετά το πέρας της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Όταν ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ των Δημοκρατικών που προώθησε το ψήφισμα, ζήτησε την συγκατάθεση των Γερουσιαστών για αναγνωριστεί και επισήμως από το σώμα η γενοκτονία των Αρμενίων, ο Γκρέιαμ πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι «οι γερουσιαστές δεν πρέπει να ξαναγράφουν την ιστορία» προσθέτοντας «μόλις συναντήθηκα με τον Τούρκο Πρόεδρο και ελπίζω η χώρα του και η Αρμενία να βρουν μια λύση».

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ουσιαστικά πει τα ίδια λόγια με τον Γκρέιαμ ότι «η ιστορία πρέπει να γράφεται από τους ιστορικούς και όχι από τους πολιτικούς».

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αρκέστηκε να πει «μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό λόμπι πίεσε πολύ σκληρά για να περάσει αυτό το ψήφισμα, όμως η γενοκτονία είναι γενοκτονία ότι και να κάνουν».

Υπό τους κανονισμούς της Γερουσίας οποιοδήποτε μέλος της αρνηθεί να συναινέσει σε ψήφισμα, τότε αυτομάτως καθίσταται άκυρο.