Μπάιντεν: Η Ευρώπη να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ

Μπάιντεν: Η Ευρώπη να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ

Η σημερινή σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την οποία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «κρίσιμη στιγμή», έχει στόχο να γυρίσει σελίδα έπειτα από τέσσερα χρόνια έντασης με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέφερε πλήγμα στην εμπιστοσύνη στην Ατλαντική Συμμαχία, την οποία είχε χαρακτηρίσει «ξεπερασμένη».

«Θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ», διαβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, μιλώντας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι κομβικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της Μόσχας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η Ρωσία δεν κινείται προς την κατεύθυνση στην οποία ελπίζαμε».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιερή υποχρέωση» το άρθρο 5 της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΝΑΤΟ (σ.σ. περί συλλογικής άμυνας).

Το βορειοατλαντικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σε μορφή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 13:30 τοπική ώρα Βρυξελλών και η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30 τοπική ώρα με καταληκτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα. Νωρίτερα προβλέπεται διμερής συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και στις 16:05 με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω των υβριδικών απειλών και της τρομοκρατίας. Επιπλέον και ως επιστέγασμα, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν μακροπρόθεσμα κείμενα για τις μελέτες μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ με ορίζοντα τον 2030 και ειδικά για το πώς το ΝΑΤΟ θα καταστεί πιο πειστικό έναντι των εξωτερικών κινδύνων.

Μέσα σε αυτές τις μελέτες περιλαμβάνεται η ανθεκτικότητα των κοινωνιών (πχ στο πλαίσιο του COVID), οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η περιβαλλοντική επίπτωση των στρατιωτικών μονάδων. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο θέμα η Τουρκία εγείρει εντάσεις και φέρεται να ζητά χρόνο και ενδεχομένως κεφάλαια για την υποστήριξη της προσαρμογής των στρατών μεγάλου μεγέθους.

Γ. Στολτενμπεργκ: «Έρχεται νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις»

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, ανέφερε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι ηγέτες θα συζητήσουν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε. Όσον αφορά στην Κίνα, ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας».

«Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην ατζέντα 2030, στην οποία ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ενδυνάμωση της ανθετικότητας.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την παραπληροφόρηση της Ρωσίας και την Κίνα, δηλώνει η  Μέρκελ

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν θέματα, όπως οι προκλήσεις που τίθενται από τη Ρωσία και την Κίνα, στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει απάντηση στις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας.

Προσερχόμενη στη σύνοδο, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν με τη Γεωργία και την Ουκρανία, δύο χώρες που επιζητούν στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ ως ασπίδα απέναντι στην απειλή από τη γειτονική Ρωσία.

«Τα θέματα στην ατζέντα σήμερα μας αφορούν όλους. Πρώτα απ’ όλα η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε: η Ρωσία και επίσης η περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού με την Κίνα σε αυξανόμενο βαθμό», είπε.

Άτυπη Συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν

Άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση δόθηκαν διευκρινίσεις περί ζητημάτων σχετικών με δηλώσεις του για το Ισλάμ, ενώ ο ίδιος τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο την ανάγκη κοινής στρατηγικής μεταξύ των συμμάχων στο NATO.

Από τη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, διαφάνηκε η δυνατότητα συνεργασίας των δύο χωρών, ειδικά σε πεδία σύγκρουσής τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Λιβύη και η Συρία.

Συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Μέρκελ και ο Ερντογάν συζήτησαν τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Ιουνίου και το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Guardian: Σκληρή γλώσσα για Κίνα και Ρωσία το προσχέδιο της Συνόδου

Σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία και εκτεταμένες αναφορές στην Κίνα περιέχει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Από το κείμενο των 38 σελίδων προκύπτει ότι για πρώτη φορά το Πεκίνο εμφανίζεται ως «συστημική απειλή» για το ΝΑΤΟ.

Στο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για τη χρήση εμπορικής τεχνολογίας και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα, ενώ υπάρχουν αναφορές στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου και στις κοινές ασκήσεις που διεξάγει η Κίνα με τη Ρωσία.

Ντράγκι: Κτίζουμε ξανά τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα ως συνέχεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G7. «Αυτή η σύνοδος κορυφής», είπε στους δημοσιογράφους, «είναι μέρος της διαδικασίας επιβεβαίωσης, της ανοικοδόμησης των θεμελιωδών συμμαχιών των Ηνωμένων Πολιτειών», οι οποίες «αποδυναμώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση».  Μιλώντας στα Ιταλικά, ο Ντράγκι τόνισε ότι «η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν είναι στην Ευρώπη» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να «προσπαθήσουν να θυμηθούν πού ήταν η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ».