Μπάιντεν σε Ερντογάν: Η απόκτηση F-16 πρέπει να εγκριθεί βάσει διαδικασίας

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Η απόκτηση F-16 πρέπει να εγκριθεί βάσει διαδικασίας

Κάθε άλλο παρά «εύκολη» ήταν, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 που έγινε στη Ρώμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 ενώ και για τα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι το αίτημα για την απόκτησή πρέπει να εγκριθεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται, σύμφωνα με το Associated Press. 

Όπως αναφέρει το AP, η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής, αλλά ο Μπάιντεν ήταν «πολύ σαφής» με τον Ερντογάν ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να περάσουν τέτοιες πωλήσεις, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση. Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Τ. Ερντογάν ανησυχίες σχετικά με την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του αργότερα. Το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό του για την τουρκική στάση στο ζήτημα των εξοπλισμών, ενώ και η διπλωματικά γραμμένη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει πως ο Αμερικανός πρόεδρος «σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία».

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία και κάλεσε τις χώρες να συνεργαστούν περισσότερο και να χειριστούν «αποτελεσματικά τις διαφωνίες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.