O Μπ. Τζόνσον κλείνει τη βρετανική Βουλή στις 9 Σεπτεμβρίου

O Μπ. Τζόνσον κλείνει τη βρετανική Βουλή στις 9 Σεπτεμβρίου

Την πρόθεσή του να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 21 και 22 Οκτωβρίου τόσο το πρόγραμμα της κυβέρνησής του όσο και μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, γνωστοποιεί με επιστολή του προς όλους τους Βρετανούς βουλευτές ο Μπόρις Τζόνσον.

Στην ίδια επιστολή ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι ζήτησε το πρωί από τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 14 Οκτωβρίου, με τις εργασίες της Βουλής να διακόπτονται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια επιστολή ο Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει ότι η παρούσα σύνοδος του Κοινοβουλίου διήρκεσε περισσότερο από 340 ημέρες και πρέπει να τερματιστεί καθώς είναι μακρύτερη κοινοβουλευτική σύνοδος στη βρετανική ιστορία.

«Εάν υπάρξει νέα συμφωνία με την ΕΕ θα εισαχθεί σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτητα πριν από τις 31 Οκτωβρίου», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Μπ. Τζόνσον. 

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχειρεί να αποφύγει οποιαδήποτε συνεδρίαση θα προκαλούσε καθυστέρηση στη διαδικασία του Brexit που έχει οριστεί για την 31η Οκτωβρίου και οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να ψηφίσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.






Αντιδράσεις για την κίνηση Τζόνσον

Μολονότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι ο κανόνας στη Βρετανία, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή. "Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα", σχολίασε ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο "υπ'' αριθμόν 2" του Εργατικού κόμματος. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες ένα διαδικτυακό κείμενο εκφράζοντας την αντίθεσή τους, ενώ η λίρα υποχώρησε.

Η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ένα χαοτικό Brexit θα πλήξει τους φτωχούς, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου έκανε λόγο για "συνταγματικό σκάνδαλο" και μια ομάδα βουλευτών από διάφορα κόμματα πρότεινε να επιδιωχθεί η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων.

Συνθήματα όπως "Ντροπή σας" και "Σταματήστε το πραξικόπημα" ακούστηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα περίπου 200 διαδηλωτές, κοντά στις όχθες του Τάμεση, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Μια διαδήλωση κατά του Τζόνσον οργάνωσε και στο κεντρικό Εδιμβούργο το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σκωτία.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Επιστολή Κόρμπιν προς την βασίλισσα για την απόφαση του Τζόνσον