Ο Ερντογάν να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί
Μπ. Μενέντεζ για Αγία Σοφία

Ο Ερντογάν να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί

Την αντίδρασή του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να «αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την κληρονομιά της Αγίας Σοφίας».

Αναλυτικότερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και μέλος της της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κατήγγειλε την απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επακόλουθη υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο, καλώντας ταυτόχρονα τον Ρ. Τ. Ερντογάν να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Μπ. Μενέντεζ:

«Καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών».

Ντ. Σισελίνι: Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες προς την Τουρκία

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς - και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.

AP Photo/Julio Cortez