Moderna: «Ισχυρή ανοσία» από το πειραματικό εμβόλιο

Moderna: «Ισχυρή ανοσία» από το πειραματικό εμβόλιο

Την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων ενάντια στον κορονοϊό σε όλους τους εθελοντές που το έλαβαν προκάλεσε το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Moderna το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας ράλι της μετοχής της εταιρείας κατά 16%.

Αναλυτικότερα, το πειραματικό εμβόλιο της Moderna είχε σαν αποτέλεσμα την παραγωγή «ισχυρών» αντισωμάτων και στα 45 άτομα που το έλαβαν στο πλαίσιο των πρώιμων δοκιμών του, προκαλώντας αισιοδοξία στους ερευνητικούς και τους ιατρικούς κύκλους, σύμφωνα με δημοσίευση στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, και οι 45 ανέπτυξαν αντισώματα εξουδετέρωσης του κορονοϊού, αποτέλεσμα που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πλευράς των επιστημόνων. Κατά τη δοκιμή, κάθε συμμετέχων έλαβε δόση 25, 100 ή 250 μικογραμμαρίων, με 15 άτομα σε κάθε μία από τις τρεις ομάδες. Και οι 45 συμμετέχοντες έλαβαν δύο δόσεις.

Τα αντισώματα τα οποία ανέπτυξαν όλοι τους ήταν τετραπλάσια σε σχέση με ανθρώπους που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Στις 27 Ιουλίου, εξάλλου, θα ξεκινήσει η εταιρεία το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιό της, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο ClinicalTrials.gov.

Στην κλινική μελέτη θα συμμετάσχουν 30.000 άτομα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μια πρώτη δόση 100 μικρογραμμαρίων του υποψήφιου εμβολίου την πρώτη ημέρα, και μια δεύτερη δόση 29 μέρες αργότερα, ενώ μερικοί από τους συμμετέχοντες θα λάβουν εικονικό φάρμακο.