Μιανμάρ: Ο στρατός κατηγορείται ότι εκτέλεσε 11 αμάχους

Μιανμάρ: Ο στρατός κατηγορείται ότι εκτέλεσε 11 αμάχους

Στρατιώτες στη Μιανμάρ κατηγορούνται ότι συνέλαβαν 11 ανθρώπους σε ένα χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας και τους εκτέλεσαν προτού πυρπολήσουν τα πτώματά τους, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και τα μέσα ενημέρωσης.

Τα απανθρακωμένα πτώματα εντοπίστηκαν στο χωριό Σαγκάινγκ, μια περιοχή όπου μαίνονται έντονες συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και πολιτοφυλακών που δημιούργησαν αντίπαλοι του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, επεσήμαναν οι κάτοικοι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι κάποια από τα θύματα κάηκαν ζωντανά.

Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τα απανθρακωμένα πτώματα έχει κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εικόνες μεταδόθηκαν από κάποια μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του ειδησεογραφικού ιστότοπου Myanmar Now.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του φωτογραφικού υλικού ή τον τρόπο που σκοτώθηκαν οι 11 άνθρωποι.

Εθελοντής εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής της περιοχής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Reuters ότι ο στρατός εισέβαλε στο χωριό Ντον Τάου νωρίς χθες Τρίτη και τα θύματα φονεύθηκαν περίπου στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας.

«Τα στρατεύματα απλώς σκότωναν βίαια όποιον έβρισκαν», κατήγγειλε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα ήταν μέλη πολιτοφυλακών ή απλοί πολίτες.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή από τον στρατό της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι τον Φεβρουάριο. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος, ενώ έχουν δημιουργηθεί και η πολιτοφυλακή Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (PDF), η οποία μάχεται κατά του στρατού.

Ο Κιάου Γούνα, μέλος των PDF της περιοχής, δήλωσε ότι οι στρατιώτες έφτασαν στο χωριό πυροβολώντας με τα όπλα τους και μετέφεραν όσους συνέλαβαν σε έναν κοντινό αγρό όπου τους σκότωσαν.

Άλλος εθελοντής δήλωσε ότι περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε πέντε χωριά της περιοχής και κρύβονται καθώς φοβούνται νέες συλλήψεις και φόνους.

Συγγενής ενός από τα θύματα δήλωσε ότι ένας από τους νεκρούςς, ο Χτετ Κο, ήταν ένας 22χρονος φοιτητής και όχι μέλος κάποιας πολιτοφυλακής, ενώ δεν ήταν οπλισμένος.

Από την πλευρά του ο δρ. Σάσα εκπρόσωπος της σκιώδους πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα, επεσήμανε ότι τα θύματα «είχαν δεθεί μαζί, βασανίστηκαν και τελικά κάηκαν ζωντανά».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε τα ονόματα των 11 θυμάτων, όλοι τους άνδρες. Ανάμεσά τους ήταν και ένας έφηβος 14 ετών.

«Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δείχνουν ότι ο στρατός δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή», εκτίμησε.

Η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP) έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 10.700 πολίτες έχουν συλληφθεί και 1.300 φονευθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα.