Μέρκελ σε Τζόνσον: «Απίθανη μία συμφωνία για το Brexit»

Μέρκελ σε Τζόνσον: «Απίθανη μία συμφωνία για το Brexit»

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για συμφωνία για το Brexit, μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Άνγκελα Μέρκελ στο οποίο η Καγκελάριο κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία, βάσει του σχεδίου που κατέθεσε το Λονδίνο είναι «ουσιαστικά αδύνατη».

Η Μέρκελ απέρριψε την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε ότι η αφαίρεση του backstop που αποσκοπεί στην αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία δεν συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνίας εφόσον η Βόρεια Ιρλανδία δεν παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.

Από την πλευρά του ο Τζόνσον έχει παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το backstop σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών, παραμένοντας ωστόσο στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας, το οποίο όμως παραμένει ασαφές.

Αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ τον οποίο επικαλείται το Sky News είπε ότι η συζήτηση ήταν μία «χρήσιμη αποσαφήνιση από πολλές απόψεις και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι είναι διατεθειμένοι να «τορπιλίσουν» την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κόμμα διά του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ότι επιχειρεί να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα αναλάβει ποτέ την ευθύνη για την αποτυχία του να πετύχει μία αξιόπιστη συμφωνία. Η στρατηγική του από την πρώτη μέρα ήταν για no deal Brexit».

Χθες άλλωστε, το περιοδικό The Spectator επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στη Ντάουνινγκ Στριτ έγραψε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας εργάζεται με βάση το σενάριο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit θα τερματιστούν εντός της εβδομάδας. Η ίδια πηγή εκτιμά, εν τέλει, ότι είτε η χώρα θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, είτε θα οδηγηθεί σε εκλογές.