Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2012 η ανάπτυξη τον Οκτώβριο

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2012 η ανάπτυξη τον Οκτώβριο

Η αύξηση του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας κατά 0,7% τον Οκτώβριο συνιστά τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάρτιο του 2012, καθώς τόσο η προθεσμία του Brexit όσο και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έπληξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και επτά χρόνια, δημιουργώντας ένα αδύναμο υπόβαθρο για τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, ενώ και τα δύο μεγαλύτερα κόμμα υπόσχονται να τονώσουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,7% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2018, γεγονός που συνιστά τον ασθενέστερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2012 όταν η Βρετανία προσπαθούσε ακόμα να διώξει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, η ανάπτυξη ήταν μηδενική συγκριτικά με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters.

Η οικονομία επίσης δεν κατέγραψε καμία αλλαγή σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την ONS, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάπτυξη 0,1%. Η βρετανική οικονομία απέφυγε να υποχωρήσει σε ύφεση προ του Brexit κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.